במאמר הזה נלמד את שלושת הדרכים הכי נפוצות לפתור פונקציה ריבועית בקלות ובמהירות.
משוואת הפונקציה הריבועית הבסיסית היא :
\(Y=ax^2+bx+c\)
כאשר:
\(a \) - המקדם של \(X^2\)
\(b \) - המקדם של \(X\)
\(c \) - האיבר החופשי
\(Y=ax^2+bx+c\)
מוצאים \(2\) מספרים המקיימים את שני התנאים הבאים:
\(מספר~ראשון \cdot מספר~שני = c \cdot a\)
\(מספר~ ראשון + מספר~ שני = b\)
איך נפעל?
קודם כל נכתוב לנו בצד:
ואז–
טיפ – מומלץ להשתמש בדרך הטרינום כאשר \(a=1\)
לקריאה ותרגול נוסף על טרינום לחצו כאן!
ועכשיו נתרגל!
פתרו את הפונקציה הריבועית שלפניכם באמצעות טרינום:
\(x^2-9x+14\)
פתרון:
קודם כל נכתוב לנו בצד:
נמצא את כל המספרים שמכפלתם תהיה \(14\) ( ונזכור גם את המספרים השליליים)
נקבל:
\(14,1\)
\(7,2\)
\(-14, -1\)
\(-7 ,-2 \)
כעת, נבדוק איזה זוג מספרים מתוך הזוגות שמצאנו קודם ייתן לנו את הסכום \(-9\)
זוג המספרים שהצליח לענות על שני התנאים הוא \(-7 ,-2 \)
נכתוב את הפירוק:
\((x-7)(x-2)=0\)
הפתרונות:
\(X=7\)
\(X=2\)
\(Y=ax^2+bx+c\)
הכירו את נוסחת השורשים:
כל מה שצריך לעשות הוא לסדר את הפרמטרים של הפונקציה הריבועית, להציב במשוואה פעם אחת עם פלוס ובפעם השנייה עם מינוס ולגלות את הפתרונות.
כדי ללמוד עוד על נוסחת השורשים לחצו כאן!
בואו נתרגל!
לפנינו הפונקציה הריבועית:
\(2x^2-3x+1\)
בואו ונפתור אותה בעזרת נוסחת השורשים:
תחילה נסדר את הפרמטרים:
\(a=2\)
\(b=-3\)
\(c=1 \)
כעת, נציב בנוסחת השורשים:
בפעם הראשונה עם פלוס-
\(\frac{-(-3)+\sqrt{(-3)^2-4*2*1}}{2*2}=\)
\(=\frac{3+\sqrt1}4=\frac{4}4=1\)
בפעם השנייה עם מינוס:
\(\frac{-(-3)-\sqrt{(-3)^2-4*2*1}}{2*2}=\)
\(=\frac{3-\sqrt1}4=\frac{2}4=\frac{1}2\)
קיבלנו \(2\) פתרונות –
\(X=\frac{1}2,1\)
כדי להשתמש בשיטת השלמה לריבוע, כדאי שניזכר בחלק מנוסחאות הכפל המקוצר:
\(a^2+2ab+b^2=(a+b)^2\)
\(a^2-2ab+b^2=(a-b)^2\)
דרך פתרון בשילוב דוגמה:
לפניכם הפונקציה \(4x^2+8x-5\)
נוסחת הכפל המקוצר המתאימה היא:
\(a^2+2ab+b^2=(a+b)^2\)
נשאל, מה נשים בתור \(a\) ו- \(b\) על מנת לקבל \(4x^2+8x\)?
התשובה היא - \((2x+2)^2\)
נפתח את הביטוי הזה לפי נוסחת הכפל המקוצר ונקבל:
\( 4x^2+8x+4\)
כעת נשווה את המשוואה ל-0 ונפתור:
\((2x+2)^2-9=0\)
\((2x+2)^2=9\)
\((2x+2)^2=3^2\)
וגם
\((2x+2)^2=(-3)^2\)
פתרון 1:
\(2x+2=3\)
\(2x=1\)
\(x=\frac{1}2\)
פתרון 2:
\(2x+2=-3\)
\(2x=-5\)
\(x=-2\frac{1}2\)
לקריאה נוספת על השלמה לריבוע לחצו כאן!