המכניזם מאחורי ירידה ועלייה במשקל ומה שאתם חייבים לדעת.

היי חברים אם נכנסתם ואת מעונינים באמת לקרוא ולהבין איך לבצע את תהליך שינוי הרכב הגוף בצורה נכונה הגעתם למאמר הנכון עבורכם.

אז לקראת תחילת השנה והצבת המטרות של השנה החדשה, כתבתי מאמר קטן ומסוכם בנושא קלוריות ירידה או עלייה במשקל. מאמר בעל אמיתות מדעיות שיסכם בקצרה ויתן לך את הכלים להצליח פעם אחת ולתמיד וגם להבין את המכניזם מאחורי ירידה/ עליה במשקל.

דיסקלימר: אין פה מיתוסים ובדיות, אך ורק אמיתות מדעיות הקריאה לרצינים בלבד!

אפתח ואומר שעל מנת לישר קו, אתן פירוט קטן על קלוריות ואנרגיה ואיך הם בעצם קשורים

מה הן קלוריות

קלוריה היא יחידת אנרגיה. מבחינה היסטורית, מדענים הגדירו כי "קלוריות" פירושה יחידת אנרגיה או חום שיכולה להגיע ממגוון מקורות, כגון פחם או גזעל פי מאמר בכתב העת היוקרתי Journal of Nutrition, שכותרתו "היסטוריה של הקלוריות בתזונה", בשנת 1863, קלוריה הוגדרה ככמות החום הדרושה כדי להעלות את הטמפרטורה של קילוגרם מים מ 0 ל 1 מעלות צלזיוס ובמילים פשוטות יותר הקלוריות שנמצאות במזון שאנו צורכים הם יחידות אנרגיה שהגוף מבזבז על מנת לבצע מספר רב של תהליכים

אם ננסה לתת לקלוריות דימוי אז גוף האדם = רכב,   קלוריות = דלק 

במובן התזונתי, כל סוגי המזון - בין אם הם שומנים, חלבונים, פחמימות סיבים או סוכרים - הם מקורות חשובים לקלוריות, שאנשים צריכים על מנת לחיות ולתפקד. המוח שלנו, השרירים שלנו וכל תא בגופנו - דורשים אנרגיה (קלוריות) על מנת לתפקד במצב האופטימלי שלהם.

אז ראשית, אנו רוצים להזין את גופנו נכון ואת מוחנו נכון. אם לא נקבל מספיק מאותם חומרים מזינים [שהקלוריות מספקות], יש השלכות שליליות - בין אם הוא נאבד את מסת השריר הרזה ובין אם נאבד את הריכוז או שנרגיש מחסור באנרגיה שאנחנו צריכים ביום יום.

אז עכשיו אתם שואלים את עצמכם ואיך זה קשור לתהליך שלי?!

פה עניין הקלוריות באמת נכנס לפעולה וחוק שימור האנרגיה (מחוקי התרמודינמיקה של אינשטיין) נכנס לפעולה גם כן:

אנרגיה אינה נעלמת ואינה נוצרת יש מאין. ככה שהאנרגיה שאנו צורכים במזון אינה נעלמת אלא משמשת אותנו למגוון תהליכים. אם נצרוך מעט מידי אנרגיה הגוף עד גבול מסויים עדיין יבצע את התהליכים הללו ופה החלק המעניין שכולנו מייחלים עבורו והוא שימוש ברקמת השומן במקרה הטוב ושימוש ברקמת השריר במקרה הגרוע כמקור לאנרגיה 

הגוף בעצם יפרק את הרקמות הנל וכך בעצם נשיל ממשקלנו

במקרה ההפוך שרובנו חווים אנו אוכלים יותר מידי קלוריות והגוף לא צריך את כל האנרגיה ולכן את חלקה הוא מוציא ומבזבז ואת חלקה הוא שומר כרקמות שומן/שריר חדשות על פי הצורך כחלק ממנגנון הישרדותי ופה בעצם נעלה במשקל.

אם ננסה לעשות קצת סדר בנושא הקלוריות:

  • קלוריות הן יחידות אנרגיה
  • אם נצרוך מעט מידי נרגיש חוסר באנרגיה ונחווה מגוון תהליכים שגויים אך אם נצרוך קלוריות (אנרגיה) בצורה לא מבוקרת גם פה נסתכן במגוון תהליכים שגויים: השמנה, מחלות לב ועורקים, סכרת וכו.
  • על מנת לרדת במשקל כל שנצטרך לעשות מסתכם בצריכה אנרגטית שלילית (כלומר פחות קלוריות ממה שהגוף צריך)
    לדוגמה: אם אנו דרך נוסחאות החיזוי הגענו לכך שאנחנו "שורפים" כל יום 2000 קק"ל במגוון תהליכים יצא שאם נצרוך באופן קבוע 1600 קלוריות בוודאי שנרד במשקל גופינו וכמובן גם הפוך אם נאכל 2500 קק"ל כמובן שנעלה במשקל גופינו

לסיכום

ירידה או עלייה במשקל זה לא דבר מסובך כל כך כפי שלפעמים מציגים עבורנו, צריך רק להבין את המכניזם, לפנות לאיש המקצוע הנכון ולבצע את התהליך בצורה הנכונה ביותר