יום הבוחר! מדוע חשוב להצביע בבחירות?

אם יצא לכם לצפות במהדורות החדשות בבחירות האחרונות – לכנסת ה-24, לבטח שמעתם את המגישים מכריזים בהתלהבות על "יום חג לדמוקרטיה!". ואכן, מדובר על יום חג של ממש. בישראל, בה שיטת הממשל היא דמוקרטיה פרלמנטרית, האזרחים, בעלי זכות הבחירה, הם אלו הקובעים אילו נציגים יובילו וינהלו את המדינה. לא במקרה אפשרות הבחירה מתוארת כ"זכות בחירה", שכן מדובר על זכות אדירה שראוי לממשה! 

ישנן לא מעט מדינות בעולם בהן לא מתקיים שלטון דמוקרטי, כאשר המשמעות היא שעל האזרחים לקבל את השלטון, מבלי שיש להם יכולת לפעול לשנותו, ובמקרים מסוימים – לבקר או להתנגד לו. חבקו את זכותכם להצביע ולהשפיע! (גם אם היא רק עתידית). הסיסמא "כל קול קובע" אינה קלישאה, והוכיחו זאת היטב סבבי הבחירות בישראל בשנתיים האחרונות.

אז רגע לפני שאתם חוגגים את יום הולדתכם ה-18 ונכנסים באופן רשמי לרשימת הבוחרים, דעו מדוע חשוב להצביע. 

מי זכאי לבחור ואיך ממשים את זכות הבחירה?

כל אזרח ישראלי שגילו מעל ל-18 שנים, רשאי להצביע בבחירות. מימוש זכות ההצבעה מותנה בהגעה פיסית לקלפי, ובהצגת ההודעה לבוחר שנשלחה מבעוד מועד לביתו. חשוב להדגיש כי בוחר המגיע לקלפי שאינו משויך אליו, לא יורשה להצביע בו. האזרח המבקש להצביע, יתבקש להציג את ההודעה בצירוף לתעודה מזהה (רישיון, תעודת זהות, דרכון). מובן כי כל אזרח רשאי להצביע פעם אחת בלבד בכל מערכת בחירות.

מדוע ההצבעה בבחירות חשובה כל כך?

ההצבעה בבחירות היא זכות, לא חובה. כלומר, כל בעל זכות הצבעה יכול לבחור אם להצביע או לא, זאת מבלי שייענש (כמו שיכול לקרות עם אי ציות לחוקים), ומבלי שתישלל ממנו זכות הצבעה עתידית. ואכן, לצד אלו שמתרגשים מאד לממש את זכותם להצביע, ישנם אלו המגיבים לבחירות באפתיות. באופן טבעי, נשאלת השאלה והיא מדוע חשוב כל כך להצביע ולהשפיע בבחירות? הנה התשובה:

  • הזדמנות לשנות – כאזרחים במדינה דמוקרטית, הכוח בידיים שלכם! למתוח ביקורת על הממשל והתנהלותו זו אפשרות, אך אפשרות טובה יותר היא לפעול אקטיבית בכדי לשנות. הדרך הלגיטימית ביותר לשנות וברוב המקרים גם זו היעילה, היא להצביע עבור המפלגה שאתם מאמינים בה. זכרו כי ההצבעה שלכם לא עשויה להשפיע אך ורק עליכם, אלא גם על החברה.
  • חיזוק תחושת השייכות – ההצבעה עשויה לחזק את תחושת השייכות שלכם למדינה, למקום בו אתם גרים. כאזרחים, מצופה מכם להצביע, ולומר את שיש לכם לומר בקלפי. כשישנה חגיגה גדולה כל כך – חגיגת בחירות ודמוקרטיה, אל תהססו אם לקחת בה חלק והצטרפו אליה!
  • נמנעים? אין כזה דבר – אלו שבוחרים שלא להצביע, בטוחים כי הקול שלהם ניטרלי. בפועל, זה לא ממש נכון. בעת שאתם לא מצביעים, אתם נותנים כוח למפלגות אחרות במקום לחזק את אלו בהן אתם מאמינים. רק אלו שבוחרים להשפיע עם זכותם ועם הקול שלהם, יכולים לחולל שינוי – למענם, למען החברה ולמען המדינה כולה. 
  • דוגמא אישית לחברים ואחים – ההורים שלכם שמצביעים באופן קבוע בבחירות, הם הדוגמא האישית שלכם – לצאת ולהצביע. גם אתם, תוכלו להיות דוגמא אישית – לאחים הקטנים שיקבלו זכות הצבעה בעתיד, ואפילו לחברים המתנדנדים שלא בטוחים אם לא הצביע. אל תשכחו לרגע: אם לא תצביעו, לא תשפיעו!

"שאני אפסיד יום חופש בשביל להצביע? לא נראה לי"

בסבבי הבחירות האחרונים, ראיינו המון אזרחים שלא התביישו להשמיע את קולם: העדפת יום חופש על פני גישה לקלפי ומימוש זכות ההצבעה. אחוזי ההצבעה בבחירות האחרונות, לכנסת ה-24, עמדו על כ-67%. כלומר, 33% מבעלי זכות ההצבעה, בחרו שלא לגשת לקלפי. 

מימוש זכות ההצבעה אינו אמור לגזול מזמנכם, לגרום לכם למאמץ ובטח שלא להעיק עליכם: במרבית המקרים, הקלפי סמוך מאד למקום המגורים, כך שהמצביעים מגיעים אליו עצמאית, ברגל. ההצבעה מהירה ולא לוקחת יותר מכמה דקות, ומעבר לכך שמשמעותה אדירה, היא גם גורמת לסיפוק גדול. 

אז במי אתם תבחרו "כשתהיו גדולים?"

כתלמידים, טרם הוענקה לכם הזכות לבחור. עם זאת, עם חגיגות יום ההולדת ה-18, תצטרפו למעגל הבוחרים והבוחרות! למרות שלא צפויות בעתיד הקרוב בחירות נוספות, חשוב שתדעו לא רק מדוע חשוב להצביע, אלא גם איך בוחרים למי להצביע. כל מפלגה מפרסמת באתר שלה (ובפלטפורמות נוספות), מצע. המצע הוא מסמך בו מפורטים התפישות, האמונות והדברים שהמפלגה שואפת לשנות. לפני שאתם מגבשים החלטה ובטח שלפני שאתם בוחרים, קראו את מסמכי המפלגות, ונסו להבין איזו מפלגה "מדברת" אליכם ונוגעת בסוגיות הקרובות לליבכם. חבקו את הדמוקרטיה וממשו את זכותכם להצביע ולהשפיע!