לימוד מרחוק עם תוכנת הזום – היתרונות, החסרונות ואיך משלימים פערים
בלי תוכנת הזום, ההתמודדות עם המעבר ללמידה מרחוק הייתה לבטח מורכבת וקשה יותר. אין ספק כי המרוויחה הגדולה של המשבר היא התוכנה המפורסמת, שהפכה לכלי התקשורת המרכזי בין מורים ותלמידים.
החשש המרכזי שלכם, ההורים, הוא שילדיכם (בעיקרו אלו הלומדים בכיתות א' וב'), יפתחו פערים בשנות לימודים משמעותיות מאד עבורם – פערים לימודיים וחברתיים. הגיע הזמן לעשות סדר בזום ולהבין:
- מהם היתרונות של לימודים באמצעות הזום?
- מהם החסרונות של לימודים באמצעות הזום?
- מדוע בתקופה זו נוצרים פערים ואיך ניתן לגשר עליהם?
היתרונות המרכזיים של למידה מרחוק עם הזום:
- סביבת לימודים בטוחה יותר לתלמיד – הילד לא מגיע במגע עם ילדים נוספים / אנשי הוראה במהלך הלימודים, כך שלא מתאפשרת הדבקה. חשוב לציין זאת מאחר וישנם הורים שלא הסכימו לשלוח את ילדיהם לבית הספר (גם כשהיו פתוחים והייתה חלוקה לקפסולות), זאת מחשש כי הם ידבקו ויביאו איתם את הקורונה הביתה.
- התכנים מוקלטים – מדובר על אחד היתרונות המרכזיים של לימוד מרחוק. הילדים יכולים לצפות ללא הגבלה בשיעורים המצולמים, וכך להשלים חומרים במידה והם נעדרו.
- הפסקות עם ההורים – אז נכון, ההפסקות עם החברים בבית הספר חיוניות ואולי גם מהנות יותר, אך הילדים זוכים לזמן איכות עם ההורים והאחים.
- כיתת לימוד שקטה – בבית הספר, הילדים חולקים כיתת לימוד עם עוד המון תלמידים. בבית – יש להם כיתת לימוד פרטית נטולת גירויים, הסחות והפרעות שתורמת רבות לשמירה על הריכוז.
החסרונות המרכזיים של למידה מרחוק עם הזום:
- מחשב וחיבור לאינטרנט – יצא מצב אבסורדי שבו רק ילדים להורים שיכולים לספק להם מחשב, יכולים ללמוד. משפחות שאינן יכולות לרכוש מחשב (או מחשב לכל ילד), נאלצות להתמודד עם המורכבות הזו בכל יום מחדש.
- ללמוד מול מסך – התלמידים נדרשים לשבת מול מסך המחשב בין 5-8 שעות ביום. ההורים שעבודתם מתבצעת אל מול מחשב, יכולים להעיד כמה קשה לשבת שעות ארוכות כל כך מול המסך. ישנם תלמידים שמתקשים מאד לשמור על ריכוז, תלמידים שעיניהם מתעייפות וראשם כואב וגם אלו שהמרחק הפיסי מהמורה מקשה עליהם.
- ללמוד בלי חברים – עם לימוד מרחוק, כל תלמיד לומד בכיתה פרטית משלו בביתו. המפגש עם החברים בבוקר, הפסקות האוכל המשותפות, ההפסקות הפעילות ושיעורי החינוך הגופני – על כל אלו נאלצים הילדים לוותר ולהסתגל לפורמט לימודי-חברתי חדש.
"תקופת הקורונה העלתה את הביקוש למורים פרטיים?"
גם בימי השגרה שלפני הקורונה היה ביקוש גבוה למורים פרטיים. עם זאת, כעת נדמה כי הביקוש גבוה אפילו יותר. מהן הסיבות לכך?
- התלמידים מתקשים לשמור על ריכוז במהלך השיעורים בזום
- הם פותחים פערים שהולכים וגדלים בכל שבוע
- כתוצאה מכך, הם מתקשים מאד בהכנת שיעורי הבית ואינם מצליחים במבחנים
מעבר לכך, שנת הלימודים שאמורה להיות רצופה ועקבית, נקטעת בעקבות הנחיות חדשות, הגבלות, סגרים וקפסולות. מי שנפגע מכך הם התלמידים שנאלצים להסתגל פעם אחר פעם לפורמט לימודים חדש. חשוב לציין שגם המורים, ממש כמו התלמידים, נדרשים להסתגל למערכת חדשה ולפורמט שגם הם מתנסים בו לראשונה. בסופו של דבר, הילדים נפגעים ומשלמים את המחיר:
- ישנם מורים שמתקשים ללמד מרחוק בעקבות פערי ידע וטכנולוגיה
- כתוצאה מכך - חווית הלימוד אינה גבוהה
- הילדים לא מגלים עניין בתכנים ובמורים
- הם מתקשים לשמור על ריכוז והקשבה
- פערים נפתחים והביקוש למורים פרטיים - גבוה
השלמת פערים שנפתחו בעקבות לימוד מרחוק – איך עושים את זה?
- האפשרות הטובה ביותר היא כמובן למידה עם מורה פרטי. שיעור פרטי אחד על אחד מתמקד אך ורק בילדכם – בצרכיו הלימודיים ובבקשותיו הספציפיות (בתיאום מלא מולכם כמובן). בעוד המורה בבית הספר צריכה להתאים את עצמה לכיתת-זום עם עשרות תלמידים, המורה הפרטי מתאים את עצמו לתלמיד אחד בלבד – ילדכם. לפני השיעור הראשון תוכלו להגדיר עם המורה מטרות ויעדים ולבקש להתעדכן בקצב התקדמותו של ילדכם.
- מעוניינים לנסות דרך אחרת לפני שאתם פונים למורה פרטי? כאן בבלוג שלנו, תוכלו להתרשם ממגוון תכנים בנושאים שונים. לצד מאמרים שבהם אנו חולקים אתכם טיפים מעולים ללמידה ותרגולים, גם ישנם מאמרים המתמקדים בנושא לימוד ספציפי מהם ניתן ללמוד – באנגלית, במתמטיקה ובמקצועות נוספים.
- דרך נוספת להשלים פערים היא באמצעות צפייה בסרטונים לימודיים. תתפלאו, אך ישנם תכנים שהמורות מלמדות בזום במשך שעה ולפעמים גם יותר, וניתן ללמוד אותם בדקות בודדות באמצעות סרטון. הפקנו בעבור התלמידים מספר סרטונים בנושאים שונים. לדוגמא: היקף הטרפז. בסרטון אנו מציגים את כל המידע החיוני לרבות התכונות של הצורה, הנוסחה לחישוב היקף הטרפז והדגמתה. בהצלחה!