כיצד משפיעה חרדת מתמטיקה על ההישגים?
כסטודנטית להוראת מתמטיקה שמעתי לא מעט על חרדה ממתמטיקה, והרגשתי צורך לחקור את הנושא, ובכך להבין את התלמידים המושפעים מחרדת מתמטיקה זו.. חוקרים רבים סוברים כי חרדת מתמטיקה משפיעה גם באופן נוירולוגי על האדם הסובל מחרדה זו. שפרלינג טוען שאצל אנשים החווים חרדה ממתמטיקה ישנה ירידה בפעילות מוחית הקשורה לעיבוד חשבוני. וכן לפי המכלול, לחרדה ממתמטיקה תגובות רבות וחלקן קוגניטיביות כמו חוסר ריכוז ובלבול מחשבתי.
מהי חרדת מתמטיקה
על מנת לתת הסבר רחב יותר המכלול מביא דוגמה לכך שאנשים עם חרדת מתמטיקה עשויים להתקשות כאשר הם נדרשים ליישם ידע שהם מכירים לגבי בעיה מתמטית. רובינשטיין מסכימה ומוסיפה שפחד ממתמטיקה עלול להביא לפגיעה זמנית בתהליכי החשיבה והתפיסה. היא מרחיבה שהפגיעה מתבטאת בבלבול, קשיי ריכוז וקשיים בעיבוד מידע הקשור בעיקר לחשבון ומספרים.
כהן מביאה זוית מעניינת, לפיה אנשים הסובלים מחרדת מתמטיקה נוטים לחשוש הרבה יותר כאשר הם נצרכים לעמוד מול מטלה מתמטית, כך שחשש זה משפיע על משאבים קוגניטיביים חיוניים הדרושים לביצוע המטלה כגון זיכרון עבודה. בנוסף, כהן מציגה מחקר המראה כי אפילו לילדים בכיתה א' קיימת חרדה מתמטית המתבטאת בפעילות מוחית, וקשורה לדפוס ברור של פעילות עצבית באזורים במוח הקשורים לרגשות שליליים ולחישובים מספריים. ניתן לראות בבירור כי החרדה המתמטית משפיעה באופן ישיר ועקיף על פעילות המוח של האדם החרד, וגורמת לו להישגים ברמה נמוכה יותר מהרמה אליה הוא מסוגל להגיע בלעדי החרדה.
חרדה ממתמטיקה כגורם מרכזי בכישלון בבחינות
ישנם דיונים רבים אודות הקשר בין יכולות נמוכות במתמטיקה לבין חרדת מתמטיקה. רובינשטיין ,אהרוני ועמית סוברים כי לימוד המתמטיקה דורש מאמץ קוגניטיבי, ואולם בעת האחרונה מופנית יותר ויותר תשומת לב להשפעתם של משתנים אפקטיביים-רגשיים על הלמידה וההישגים במקצוע זה. עמית מתבססת על מחקרים וטוענת כי אם בודקים, מוצאים שגורם מרכזי לכישלון בבחינות במתמטיקה אצל התלמידים בישראל היא החרדה ממתמטיקה.
לפי המחקרים זו איננה בעיה רק של התלמידים החלשים, אלא היא מופיעה גם אצל התלמידים החזקים הלומדים את המקצוע ברמת חמש יחידות לימוד. אהרוני מוסיף וטוען שהחרדה מונעת לימוד אפקטיבי ובכך ההישגים נפגמים. רובנשטיין מחדדת שהחרדה עצמה היא זו שמובילה לירידה משמעותית ביכולות החישוב וכי אין זה שם כיסוי ל-"להיות גרועים במתמטיקה".
באופן מפתיע כהן מעלה סברה שונה מן הסברה הגורפת במאמרים אותם ציינו. לטענתה החרדה היא תולדה של יכולת נמוכה במתמטיקה. בשונה מהנאמר לעיל, כהן מדגישה כי ישנו קשר ישיר בין חרדת מתמטיקה לבין מיומנות נמוכה במתמטיקה. אך, היא מסכימה באופן מסויים עם הדעה הרווחת אותה מציגים עמית, רובינשטיין ואהרוני וגורסת כי מיומנות נמוכה במתמטיקה יכולה להיות גם תוצאת לוואי של תגובת הילד לחרדה. בנוסף, כהן מביאה מחקרים אשר הראו שהחרדה של אנשים מביצועיהם במתמטיקה פוגעת בהישגים שלהם במקצוע הרבה מעבר להשפעה של היכולת המתמטית שלהם לבדה.
האם מתמטיקה הוא מקצוע גברי?
על פי המחקרים, כ-20% מהאוכלוסייה, ככל הנראה, סובלים מחרדה ממתמטיקה ברמה גבוהה. רובינשטיין ושפרלינג מסכימים, עפ"י רוב המחקרים בתחום של חרדת מתמטיקה, כי חרדה ממתמטיקה שכיחה יותר אצל בנות לעומת בנים. בנוסף לכך, הם גם מסכימים כי הממצאים האלו יכולים אולי להצביע על אחת הסיבות המרכזיות לנוכחות הנמוכה של נשים בכוח העבודה במקצועות הנסמכים על מתמטיקה, כמו מחשבים מדע והנדסה. במיצ"בים ובמבחני אוריינות מסתמן שיש לבנים יתרון במתמטיקה על הבנות.
החוקרים אינם ודאיים האם ההישגים הנמוכים של הבנות אכן נובעים מיכולתן הנמוכה או שנובעים מסטריאוטיפ חברתי שמתמטיקה היא מקצוע "גברי".יתכן שהפעלת הסטריאוטיפ השלילי יוצרת חרדה ופוגעת בזיכרון העבודה החזותי-מרחבי - זה המנבא הישגים במתמטיקה.
בגילאים הצעירים ישנה משמעות רבה להשפעות החברתיות ולמבנה הקוגניטיבי. מכון דוידסון ושפרלינג טוענים שמורים שחרדים מהיכולת העצמית שלהם במתמטיקה משרים את העמדה השלילית שלהם גם על חלק מהתלמידים שלהם. מורה שמשדר מסר שבנות חלשות במתמטיקה או שהציפיות מהן נמוך יותר מגדיל את הסיכוי להישגים נמוכים שלהן במתמטיקה.
יש הטוענים כי החרדה מונעת לימוד אפקטיבי ובכך ההשגים נפגמים, רון אהרוני מביא במאמרו דעה של אנשי חינוך הטוענים כי ניתן למנוע חרדה ממתמטיקה ע"י פעולות מהנות, פעילויות של גילוי עצמי ותרגילים מתוחכמים ויפים. ובכך לימוד התלמיד יהיה אפקטיבי ויעלה את הישגיו.
לסיכום, לאחר עיון רב במאמרים אלו ניתן לראות כי לחרדת מתמטיקה אפיונים והשפעות רבות, וכי כולן בד בבד משפיעות על הישגי התלמיד. החל מביצועים במקצוע, עיבוד חשבוני, לימוד אפקטיבי ועד הישגים נמוכים בכלל. כאשר נזדהה ונבין את השפעות החרדה על הישגי התלמיד, הן הלימודיות והן החברתיות, נוכל להתחשב, לעזור ואולי אף להתאים את המבחן לתלמיד זה. בנוסף, אני מאמינה ומקווה כי יהיה באפשרותי ליצור קשר עם התלמיד ולעזור לו ככל הניתן להתמודד עם חרדת מתמטיקה זו.
