לשחק במספרים: מושגי בסיס בכלכלה שחשוב להכיר!

הודות למערכת החינוך, אתם לומדים ונחשפים למגוון רחב של מקצועות ותכנים – מלשון וספרות, דרך היסטוריה ותנ"ך ועד מתמטיקה ופיסיקה. לצד המקצועות שבאחריות בתי הספר ללמד אתכם, התלמידים, נדמה כי ישנם גם כאלו שעליכם ללמוד לגמרי לבד. למרות שאנחנו לא בעד ספויילרים, נגלה לכם שב-12 שנות הלימוד בבית הספר היסודי, החטיבה והתיכון, לא תלמדו על חינוך כלכלי נכון ואחראי. 

המשמעות היא שעם סיום 12 שנות הלימוד בהצלחה, תצאו ל"עולם הגדול" כבוגרים שלא מכירים מושגי יסוד בכלכלה, ובעיקר – מבלי שיש לכם מיומנויות בניהול כלכלי נכון. אז נכון, לא כולם צריכים (או רוצים) להיות כלכלנים, אך על כל אדם בוגר להכיר מושגי בסיס בכלכלה. אנו שמחים להבהיר בפניכם מספר מושגי יסודי שאולי כבר שמעתם או קראתם עליהם. אז מהו היצע וביקוש ומהי משיכת יתר? הנה התשובות:

היצע וביקוש

אי אפשר שלא לדבר על היצע וביקוש במסגרת הצגת מושגי בסיס בכלכלה. הדרך הטובה ביותר להבהיר את המושג היא באמצעות דוגמא: נניח ואתם מעוניינים לרכוש מוצר מזון מסוים שכבר תקופה ארוכה חסר על המדפים. לצורך העניין: דפי אורז. בעת שההיצע נמוך (כלומר, המוצר לא מיוצר/מיובא מסיבות שונות), הביקוש הופך גבוה והמחיר עולה בהתאם. עם חידוש האספקה לסופרים שיוביל להיצע גבוה, המחיר ירד וישוב למחיר אליו רגילים הצרכנים.

עובר ושב

נערים ונערות מעל גיל 14 יכולים לפתוח בישראל חשבון בנק. האם ניתן לפתוח חשבון מבלי להכיר את המושג הבסיסי ביותר – עובר ושב? התשובה היא שכן, אך כמובן שכדאי להבין תחילה על מה מדובר. העובר ושב הוא האזור המרכזי בחשבון הבנק – אליו נכנס כסף (כדוגמת משכורת, מתנות, החזרים), והמקום ממנו יוצא הכסף (לדוגמא: חיוב כרטיס האשראי בכל חודש). חובתו של כל בעל חשבון להיות עם יד על הדופק על מצב העובר ושב, לעקוב אחר הפעולות השונות, גובה העמלות הנגבה ממנו, האם החשבון בזכות או בחובה וכן הלאה.

אוברדרפט

נתחיל בכך שנאחל לכם שלא תדעו מאוברדרפט, ובעברית: משיכת יתר. המשמעות של האוברדרפט היא משיכת כספים מתוך העובר ושב שלכם, גם כשאין בו מספיק כסף. לדוגמא: החשבון שלכם בזכות של 700 שקלים, אך אתם מבקשים למשוך כ-2000 שקלים במזומן. כלומר, תיכנסו לחובה של 1300 שקלים. כשאתם נכנסים לאוברדרפט אתם מלווים כסף מהבנק (הרי הוא מאפשר לכם להשתמש בכסף שאין לכם), אך לא מדובר על הלוואה "קלאסית" שכן היא אינה מוסדרת בהסכם ואינה מותנית בחתימתכם. 

מסגרת אשראי

עם פתיחת חשבון הבנק שלכם תיקבע מסגרת האשראי, כאשר לכל חשבון מסגרת ספציפית שנקבעת בהתאם למצבו הפיננסי. מטבע הדברים, מסגרת אשראי של חשבון צעיר תהיה בהכרח נמוכה יותר ממסגרת של אדם בוגר עם עבודה מסודרת והכנסה קבועה. ומהי תכלית המסגרת? לקבוע מראש מהו סכום המינוס שתוכלו להיכנס אליו. לדוגמא: 1000 שקלים. במידה ותחרגו מהמסגרת, הבנק יגביל את האפשרות שלכם לבצע פעולות כדוגמת משיכת כסף, גיהוץ כרטיס אשראי והצ'קים באמצעותם תשלמו לא יכובדו. 

השקעה

בעוד ישנם אנשים שבוחרים לשמור את כספם בחסכונות, פיקדונות או פשוט בעובר ושב, ישנם אלו שבוחרים להשקיע את הכסף או חלק ממנו. השקעה היא הוצאת כסף שהמטרה שלה אינה לממן את הוצאות המחייה השוטפות שלכם (שכ"ד, חשבונות, רכישת מזון וביגוד, בילויים, חופשה וכן הלאה). לדוגמא: השקעת סכום X ברכישת דירה להשקעה. המוטיבציה להשקיע היא להפוך את הכסף ליותר כסף בעתיד. בהשקעות נדל"ן לדוגמא, כשתסיימו לשלם בעבור דירת ההשקעה, תתחילו להרוויח וליהנות מהכנסה פאסיבית "נקייה".

הלוואה

לעתים, אתם רוצים לרכוש דבר מסוים שאין לכם מספיק כסף בכדי לרכוש אותו. לדוגמא: רכב חדש. הדרך שלכם לממן את רכישת הרכב היא באמצעות הלוואה שתיקחו מהבנק. מדובר על הסכם חתום ביניכם ובין הבנק, שבו אתם מתחייבים להחזיר בכל חודש סכום X שמוגדר מראש בתוספת ריבית. המשמעות היא שבמידה ואתם מבקשים הלוואה בסך 30,000 שקלים לדוגמא, הרי שבסך הכל תחזירו יותר כסף בהתאם לריבית שהוצעה לכם. 

"ממי אוכל ללמוד עוד מושגי בסיס בכלכלה?"

אפשרות אחת העומדת לרשותכם היא ללמוד בצורה עצמאית, בין היתר מסרטוני הדרכה, קריאת מאמרים שונים ואפילו מהוריכם. אפשרות נוספת – יעילה, חווייתית ויסודית יותר, היא ללמוד את מושגי היסוד בכלכלה ממורה פרטי אונליין. באתר שלנו ישנו מאגר מורים המלמדים כלכלה, שיוכלו לבנות בעבורכם שיעורים מותאמים שתכליתם העשרת הידע שלכם בכלכלה. גם בעיצומה של שנת הלימודים, ניתן וכדאי למצוא פנאי ללימודי העשרה בתחומים שאינם נכללים במערכת השעות שלכם. בהצלחה!