איך לחזור מחופשת הקיץ ללימודים ברגל ימין? 5 טיפים מעולים!

ה-31.8 – היום בו אתם, ההורים, שמחים עד הגג לקראת חזרתם של הילדים למסגרות. ה-1.9 – קיצו של חופש הגדול ותחילתה של שנת הלימודים! הילדים? ברוב המקרים קצת פחות מרוצים. אחרי חודשיים שלמים של קייטנות, חופשות, בילויים, חברים, יקיצות טבעיות והיעדר גבולות, עליהם להסתגל מחדש לתואר ולמסגרת – תלמידים בבית הספר. 

אולי תופתעו, אך קלות ההסתגלות של הילדים מותנית בדבר אחד בלבד: בכם! גישה חיובית כלפי החזרה לבית הספר, הצבת גבולות עוד בחופש הגדול ונקיטת פעולות מבוססות אסטרטגיה – כל אלו יבטיחו חזרה חלקה ללימודים ולשגרה. לפניכם, 5 טיפים פשוטים וקלים ליישום, שיאפשרו לילדכם (וגם לכם!) ליהנות ממעבר חלק - מהחופש הגדול אל המסגרת הלימודית.

1.הרגילו את הילדים לשעות השינה שבשגרה

לחכות ליום הראשון ללימודים בכדי לתכנן את החזרה אליהם? זו אפשרות. עם זאת, היא עלולה להציף קשיים ולפגוע בהסתגלותם של הילדים. ולכן, ההמלצה אליכם היא לתכנן את החזרה לשגרה עוד בחופש הגדול, בהדרגה ובתיאום ציפיות מלא מולם. 

כידוע, בחופשת הקיץ הילדים הולכים לישון מתי שהם רוצים (לרוב, בשעות הערב-לילה מאוחרות), ומתעוררים להם מיקיצה טבעית – מלטפת ונוחה. וביום הראשון ללימודים? לא מעט הורים מעידים כי הם ממש צריכים "לתלוש" את הילדים מהמיטה. בכדי להקל את החזרה לשגרה (ובטח שאת היום הראשון ללימודים), קבעו איתם ביחד כי שלושה ימים לפני החזרה לבית הספר, יהיה עליהם ללכת לישון בשעה מוגדרת ולהתעורר ב"שעת השגרה". המטרה אינה לגזול מהם ימי חופש אחרונים כמובן, אלא להרגיל אותם פיסית ומנטלית לשעון בית הספר. שינה מוקדמת והתעוררות מהשעון המעורר לבטח לא יהיו פשוטות, ובדיוק בגלל זה כדאי להתחיל לטפח אותן לפני החזרה ללימודים.  

2."תבלו" את שגרת הלימודים בחוגים ומפגשים חברתיים

אם ישאלו אתכם, לבטח תגידו כי האפשרות ללמוד היא פריבילגיה. ילדכם ככל הנראה יחשבו קצת אחרת. המסגרת הלימודית אמנם מעצימה ומלמדת, אך באותה נשימה גם "שואבת". ולכן, חשוב מאד שהשגרה של הילדים לא תעוצב רק ע"י מערכת השעות, שיעורי בית ומבחנים, אלא גם ע"י חוגי העשרה ומפגשים חברתיים. החוגים מרחיבים את האופקים, "מתבלים" את שגרת הלימודים וגם תורמים להתפתחותם החברתית של הילדים.

טיפ אליכם: בחירת החוג צריכה להתקבל בהחלטה משותפת שלכם ושל ילדיכם. בחירה חד צדדית שלכם ("החלטתי בשבילך, אתה תלמד נגינה!"), ככל הנראה תגרור התנגדות ואנטי, וחבל. 

3.דברו באופן חיובי ומעצים על פתיחת שנת הלימודים

סביר להניח כי ילדיכם לא חוסכים מכם את תחושותיהם לגבי החזרה ללימודים: "איזה באסה, אני לא מאמין שהחופש נגמר!", "אין לי כוח לבית ספר ולמורה!", "לחזור לבית הספר? אוי לא!". בהנחה וכבר צלחתם חופש גדול אחד עם הילדים, אתם לבטח יודעים כי אחרי יומיים בבית הספר הם כבר מברכים על חזרתם. ובכל מקרה, חשוב מאד שלא להזין את תחושותיהם השליליות כלפי המסגרת, אלא להפך! דברו על החזרה ללימודים באופן מעצים, במילים חיוביות ואווירה שמחה:

  • "אתה חוזר לכיתה ולחברים, איזה כייף!"
  • "צפויה לכם שנה מאתגרת ומלמדת מבחינה לימודית!"
  • "אתה מאמין שאתה עולה לכיתה X? איך גדלת!"
  • "המחנכת תהיה מאושרת וגאה לראות איך גדלת והתקדמת בחומר במהלך החופשה!"



4.עברו עם הילדים על תוכנית הלימודים השנתית

הנה טיפ נוסף שעשוי להקל מאד את המעבר מהחופש אל המסגרת: מעבר על תוכנית הלימודים הצפויה לשנת הלימודים הקרובה! בשונה מההמלצות האחרות שלבטח יישמתם או חשבתם ליישם, ההמלצה הזו לבטח גורמת לכם לתהות מהי תכליתה. התשובה לכך פשוטה למדי: לעורר בילדים ציפייה! ילדים מטבעם סקרנים, אוהבים לגלות, ללמוד ולדעת. גם כשהם מלינים שהם לא רוצים שהחופש יגמר, עמוק בפנים הם מתגעגעים למסגרת העוטפת, למורה המחבקת, לתכנים המעניינים ואיך לא – לחברים.

כמה ימים לפני החזרה ללימודים (טכנית, תוכלו לעשות זאת גם בשבוע הלימודים הראשון), עברו עם ילדכם על התכנים שהם צפויים ללמוד: אילו נושאים הם ילמדו בחשבון, אילו ספרים הם יקראו בתנ"ך ובאילו פרקים מההיסטוריה הם יעמיקו. תופתעו לראות את עיניהם נדלקות כפנסים! 

5.וטיפ להורים לילדים שממש קשה להם לחזור מהחופש הגדול...

ילדכם ממש אבל ממש לא רוצה שהחופש הגדול יסתיים? הזכירו לו כי צפויה חופשה נוספת כמה ימים לאחר החזרה ללימודים - חופשת חגי תשרי! החופשים בראש השנה, יום הכיפורים וחג הסוכות, מקלילים משמעותית את חודש הלימודים הראשון. האיזון הזה בין לימודים לחופש, תורם רבות להסתגלות חלקה! החופשים האלו לא מרצים את ילדכם שמתקשה להיפרד מהחופש הגדול? הזכירו לו כי רק בעוד כמה חודשים הוא יצא לחופש גדול נוסף...