מושגים בסיסיים באזרחות
כתלמידים, לבטח גם לראשכם הבליחה לא אחת השאלה: "מהו המקצוע החשוב ביותר שאנו לומדים בבית הספר?". האם זה מפתיע? האמת היא שלא ממש. ההשוואה בין המקצועות השונים והערכתם בהתאם למידת הרלוונטיות לחייכם, מתבקשות. אי אפשר לדבר על "מקצועות חשובים" או "מקצועות לחיים", מבלי לדבר על מקצוע האזרחות.
בשונה מנוסחאות, אירועים היסטוריים או קלאסיקות ספרותיות (כל אלו – חשובים ובעלי ערך), את שאתם לומדים במקצוע האזרחות תיישמו לאורך כל חייכם. תוכנית הלימוד באזרחות שואפת לחשוף אתכם למגוון תכנים אקטואליים, לרבות מושגים בסיסיים באזרחות. אנו שמחים לשתף אתכם במספר מושגי בסיס שראוי שתכירו (כן, כבר מעכשיו!):
להיות אזרחים! מושגים בסיסיים באזרחות
למי רלוונטיים המושגים הבסיסיים באזרחות? התשובה פשוטה למדי – לכולם! ראוי שכל אזרח במדינה יכיר את זכויותיו, חובותיו ומאפייניה של המדינה בה הוא חי. אז מהי ההגדרה לאזרח ומהי אפליה פסולה? לפניכם, מספר מושגי בסיס:
- אזרח – זהו המושג הבסיסי ביותר, שנלמד במרבית המקרים בשיעור הראשון באזרחות. "אזרח" הוא בעצם סטטוס, המחייב את האדם (האזרח) בחובות מסוימות, זאת לצד מגוון אדיר של זכויות. הזכויות והחובות של האזרחים משתנות בהתאם למדינה, המשטר והחוקים בה. זכות בסיסית של אזרח במדינה דמוקרטית לדוגמא היא הזכות להצביע בבחירות. החובה הבסיסית ביותר היא לציית לחוקי המדינה.
- לוח השנה העברי – אנחנו מנחשים כי את יום הולדתכם, אתם מציינים לפי התאריך הלועזי. עם זאת, לוח השנה הרשמי במדינת ישראל הוא דווקא זה העברי. חשוב לדעת: ע"פ החוק במדינת ישראל, כל מסמך רשמי, יש לתארך בתאריך עברי.
- סמלי המדינה – לכל מדינה ישנם סמלים המזוהים איתה, וכך גם למדינת ישראל. הסמל של מדינת ישראל הוא המנורה שמצידיה ענפי הזית. סמלים נוספים של המדינה הם ההמנון הלאומי – "התקווה", וכמובן: דגל המדינה בצבעי כחול לבן, שבמרכזו מגן הדויד.
- גלובליזציה – האם לדעתכם אתם חיים בעולם הנשען על גלובליזציה? האם ישראל היא חלק מהגלובליזציה? אנחנו מנחשים כי התשובה שלכם היא "כן!", ואתם צודקים. מוצרי המזון מחו"ל שאתם רוכשים בסופר, הגאדג'טים שאתם רוכשים אונליין מסין ופריטי הלבוש המיוצרים בטורקיה – כל אלו הינם חלק מתהליך של גלובליזציה. המושג גלובליזציה מדבר על יחסים ותהליכים בין מדינות שונות בעולם, המאפשרים החלפה של שירותים שונים במהירות יחסית.
- אפליה פסולה – בעולם אוטופי, מושג זה לא היה נכלל ברשימת מושגים בסיסיים באזרחות. בפועל, לא אחת מתרחשים מקרים מצערים המפלים בין בני אדם. אז מהי אפליה פסולה? הענקת יחס שונה לאדם, שגורמת לפגיעה בזכות לשוויון. מקורה של האפליה יכולה להיות בגלל מוצא, מראה, מין, העדפה מינית וכיוצא בזה.
- סירוב מטעמי מצפון – מצופה מכל אזרח לציית לחוקי המדינה. בעת שהוא בוחר שלא לציית לחוקים, גם כשאי הציות לחוק (סירוב) נובע מתוך אמונות ותפישות אידיאולוגיות, הוא עלול להיענש.
- חופש הביטוי – במדינה דמוקרטית, יש לכם חופש מוחלט להתבטא – מהצגת עמדות אישיות ועד מתיחת ביקורת. באפשרותכם לבטא עצמכם בכתב או בע"פ, בשירה או בציור, בלבוש ובכל אלמנט ייצוגי אחר.
- בחירות דמוקרטיות – למרות שטרם הוענקה לכם הזכות לבחור, למדתם המון על הבחירות בישראל בשנתיים האחרונות. כידוע, בישראל הדמוקרטית, נערכות בחירות דמוקרטיות. תכלית הבחירות היא לאפשר לאזרחים להחליף את השלטון, או לחילופין – לשמר אותו. הבחירות הדמוקרטיות צריכות לעמוד בחמישה תנאים בסיסיים: מחזוריות, חשאיות, כלליות, תחרות חופשית ושוויוניות.
טיפים לקראת היערכות לקראת בחינת הבגרות באזרחות
במסגרת ההיערכות לבחינת הבגרות באזרחות, יהיה עליכם ללמוד (בין היתר) עשרות מושגים. לפני שנציע לכם דרך יעילה ללמוד אותם, נדגיש את הטעות הנפוצה שעושים תלמידים רבים: שינון מושגים. ההמלצה אליכם היא שלא לבסס את הלמידה על שינון אוטומטי, אלא על הבנה מעמיקה של כל מושג. אז איך נערכים על הצד הטוב ביותר לקראת בחינת הבגרות באזרחות?
- קריאת עיתונים - עיון בספרי הלימוד וביצוע תרגילי הבית – חיוניים. עם זאת, תוכלו ללמוד גם באמצעות קריאת ידיעות על בסיס יומי. כל עיתון גדוש בידיעות הדנות בסוגיות אזרחיות כאלו ואחרות. "עטפו" עצמכם באווירה "האזרחית", שעשויה לסייע לכם מאד בהטעמת מושגים, רעיונות ותהליכים עליהם למדתם.
- מושג + דוגמא - לכל מושג שאתם לומדים, הצמידו דוגמא אקטואלית. לדוגמא: מושג "אפליה פסולה". למדו את ההגדרה הכללית למושג, יחד עם אירוע בו הופלו אזרחים (סירוב של מוכר להעניק לאדם שירות בגלל צבע עורו). נכון ופשוט יותר ללמוד מושג עם דוגמא, מאשר לשנן "הגדרה יבשה".
- שיעורים פרטיים - תוכלו להיערך לבחינה – מנטלית ופדגוגית, עם מורה פרטי באזרחות. תוכנית הלמידה האישית תתבסס על הצרכים האישיים שלכם, הידע שלכם באזרחות, מטרותיכם ולוח הזמנים שלכם. בהצלחה!