שיעור פרטי במתמטיקה - הכנה לבחינות הבגרות
אם הינך מורה פרטי למתמטיקה שמלמד לקראת מבחני הבגרות ואין לך נסיון רב בתחום, המאמר הבא פונה אליך.
במאמר זה נעבור על מספר דגשים להכנה ולהעברת שיעור פרטי במתמטיקה למורה המתחיל.
במאמר זה נסקור את שלבי ההתכוננות לשיעור משלב בירור החומר ועד להעברת השיעור עצמו.
מטרת המאמר היא לסייע למורה פרטי מתחיל להגיע לשיעורים פרטיים ברמה מקצועית גבוהה על אף העובדה שעדיין לא צבר ניסיון רב בתחום.
מה החומר?
בשלב הראשון חשוב מאוד לברר מה החומר שבו נדרש חיזוק לתחושת התלמיד, ובמידת האפשר לבקש גם דוגמאות במייל. לקראת בחינות הבגרות מפרסם משרד החינוך את החומר העדכני לבחינה (הידוע בכינוי "המיקוד"). יתכן שחלק מהחומר שהוצג ע"י התלמיד לא יכלל בבחינה ואין צורך ללמוד אותו. מומלץ לבקש מהתלמיד לתעדף את רשימת הנושאים מהקשה אל הקל ולהתכונן בהתאם. ע"י בירור מעמיק של החומר הנדרש ואיתור מוקדי הקושי העיקריים של התלמיד נייעל גם את תהליך ההכנה לשיעור וגם את השיעורים עצמם.
איך מתכוננים לשיעור הפרטי?
פתרון בגרויות – תלמידים רבים מתרגלים בגרויות (וטוב שכך) ומציגים למורה שאלות קשות שלא הצליחו. כפועל יוצא מכך, המורה נדרש להפגין רמת בקיאות גבוהה בפתרון בגרויות. מורה שלא מצליח לפתור בגרויות בעצמו קרוב לוודאי שיתקל בקשיים להעביר שיעור. מינעו מעצמכם את המבוכה וודאו שאתם פותרים בחינות בגרות ללא קושי. זוהי אבן דרך בסיסית בדרך לשיעור פרטי מוצלח. מומלץ גם לאקדמאים בעלי תארים מתקדמים לתרגל פתרון בגרויות ולהתרגל לסוג השאלות ואופן פתרונן.
הצגת הנושא – הכינו שלב הסבר תיאורטי עם דוגמאות לכל נושא שאותו תעבירו עפ"י החומר הנדרש. במהלך השיעור הפרטי, עם הצגת נושא חדש יש להסביר לתלמיד את עיקרי הרקע התיאורטי והנוסחאות הרלוונטיות, גם אם הוא כבר למד את החומר במסגרת לימודית אחרת. הצגת הנושא חשובה בעיקר על מנת לוודא שלתלמיד יסודות הבנה טובים של החומר לפני שמתחילים לתרגל. ע"י הצגת נושא באופן מקצועי אנו מונעים הצטברות של "שטחים אפורים" אצל התלמיד ויוצרים אווירת לימוד של הבנת החומר ולא לימוד טכני.
ספרות – חשוב לבחור ולבקש מהתלמיד לרכוש ספר תרגול מתאים. כיום מופצים ספרי בגרויות עם פתרונות ממוקדים למועד בחינה ספציפי והם מאוד מומלצים. בנוסף, חשוב להדפיס דף נוסחאות זהה לדף הנוסחאות בבחינה על מנת להרגיל את התלמיד לעבוד איתו.
תוכנית עבודה
ברוב המקרים, תלמידים נעזרים במורה פרטי חודשים בודדים ולעתים גם שבועות לפני בחינה. ניהול הזמן באופן יעיל יסייע בהתכוננות מיטבית לבחינה ויגדיר את תדירות המפגשים בהתאם לפערי הידע של התלמיד.
עפ"י רשימת הנושאים שבידינו נחלק את הזמן באופן שווה לכל נושא. קשה לדעת בתחילת הדרך כמה זמן ידרוש כל נושא (כל תלמיד מתקדם בקצב שונה). חוק אצבע לא מחייב הוא 4 שעות לנושא (לא כולל הרבה תרגול עצמי). יש לבחון את קצב ההתקדמות אל מול התוכנית בכל מפגש ולתקנה בהתאם לשינויים.
יוצאים לדרך!
כעת אנו בדרכנו לשיעור הפרטי הראשון כשבידינו רשימת נושאים מתועדפת, הצגת נושאים ודוגמאות, חומר לתרגול, דף נוסחאות עדכני של משרד החינוך, תוכנית עבודה וכבר פתרנו בגרויות בלי קושי.
אנחנו מוכנים להתחיל בשיעור!
נציג לתלמיד את תוכנית העבודה ונתחיל לעבוד. חשוב להדגיש לתלמיד את חשיבות התרגול העצמי בתוכנית העבודה שהכנו עבורו – תלמיד שלא מתרגל הרבה באופן עצמאי יתקשה בבחינה.
לסיכום
הביקוש לשיעורים פרטיים במתמטיקה הוא גדול ותמיד חסרים מורים פרטיים איכותיים.
הכינו את עצמכם היטב לשיעורים ובכך תצברו הצלחות ומוניטין.
העקרונות שהוצגו לעיל הינם כלים בסיסיים ולא מהווים תחליף לאינטואציה ולשיקול הדעת שלכם.
שיהיה לכולנו לימוד נעים!
כותב המאמר הינו מורה פרטי למתמטיקה בעל נסיון רב בהכנה לבחינות הבגרות.