עבודה ופסיכומטרי - שילוב אפשרי ?

אם אתם מתלבטים בנוגע לשילוב עבודה ופסיכומטרי או שכבר החלטתם לעשות את זה ועכשיו רוצים להבין איך לעשות את זה בצורה הכי טובה שאפשר - זה המאמר בשבילכם . 

רוב האנשים שפגשתי ולימדתי מאמינים שכשלומדים לפסיכומטרי אי אפשר לעשות ביחד שוב דבר נוסף, ובאמת לשלב פסיכומטרי עם משהו נוסף (עבודה, ספורט, זוגיות מתפקדת..) זה לא דבר פשוט. אבל זה בהחלט דבר אפשרי. ללמוד לפסיכומטרי, להחזיק עבודה בחצי משרה, ולא להשתגע - זאת בהחלט משימה אפשרית. כמובן שזה לא מתאים לכל אחד, וזה בסדר לגמרי - אני אנסה להסביר מי לדעתי מסוגל לשלב ועדיין להגיע לציון שהוא מציב כיעד (אם אתם כבר יודעים שאתם יכולים - מוזמנים לדלג לפסקה השלישית ישר).

אז איך יודעים אם זה אפשרי בשבילנו או לא ?

קודם כל, צריך להבין שלעבוד וללמוד במקביל זה משהו אינטנסיבי מאוד. זה יכול להתאים למי שיודע שהוא מסוגל ללמוד גם אחריי 8 שעות בעבודה, או להצליח לקום שעה לפני כדי להכניס זמן למידה למילים ותרגול נוסף. מדובר על ימים של 12-13 שעות עבודה ולמידה ביחד. כמובן שמי שיכול לעבוד יותר בסופ"ש ופחות במהלך השבוע, זה משהו שיכול לעזור להוריד עומס, אבל צריך לקחת בחשבון שזה יבוא במקום זמן מנוחה – שהוא חשוב לא פחות כדי להמשיך בשגרה לחוצה. מי שיש לו אופציה להוריד את כמות השעות השבועיות שהוא עובד – אני בהחלט ממליץ. להחזיק עבודה יותר מ 20-24 שעות שבועיות זה בהחלט לא משהו שאני ממליץ עליו. כמובן שאם שואפים לציון הכי גבוה שאפשר, הייתי ממליץ לא לעבוד ולהשקיע הכול בלמידה, אבל ברור לי שלא לכולם זה אפשרי/רצוי.

אז איך עושים את זה ? איך משלבים ?

קודם כל, חשוב מאוד לבנות לו"ז מוגדר מראש וברור. אני לא מאלה שמאמינים בלהכניס כל שנייה או אפילו חצי שעה/שעה ביום לתוך משבצת, אבל אני כן חושב שנכון ליצור לפחות חלוקה לבוקר/צהריים/ערב. אפרט על ימים שעובדים בהם, ימים שלא עובדים בהם , וימי הסופ"ש.

ימי עבודה - אם אתם עובדים בבקרים וזה אומר שאין לכם זמן לפני העבודה – תקומו חצי שעה או שעה מוקדם יותר. לא הייתי מנסה להכניס הרבה בפרק זמן הזה, אלא מעדיף ללמוד מילים באנגלית/עברית. לימוד מילים גם כך זו משימה שאי אפשר לעשות למשך זמן ארוך – היא מאבדת מהאפקטיביות שלה ככל שאנחנו עושים אותה במשך זמן ארוך יותר. אחריי עבודה חשוב להקצות זמן להתרעננות, תכניסו שם מה שעושה לכם טוב – קפה, פרק בנטפליקס (מהאלה של ה20 דקות, לא להגזים!) או סתם לשבת לבהות במסך כלשהו. אחריי שהתרעננתם ואתם מוכנים ללמידה , אפשר להכניס משבצת של שעתיים שלוש פתרון תרגילים, צפייה חוזרת בשיעור, מעבר על סיכומים או כל דבר שתרצו. אם יש משהו שאתם יודעים שקשה לכם לעשות כשאתם עייפים – תתחילו בו. אם יש לכם תרגילים בכמה תחומים ובאחד מהם אתם חושבים שאתם "גרועים" – אל תשאירו אותו לסוף. אם העבודה היא דווקא בערבים , קצת יותר קל לנו לסדר את הלו"ז היומי. עדיין נרצה להתחיל בלמידת מילים ולהמשיך הלאה, אבל אין לנו את החשש של העייפות לקראת הסוף, לכן אפשר להיות גמישים יותר בסידור הפנימי.

ימים שלא עובדים בהם – בימים האלה רצוי לנצל את תקופות הלמידה הארוכות יותר שיש לנו. אם יש לכם קורס שאתם משתתפים בו תשתדלו לפנות את הימים בהם הקורס מתקיים. אם אתם לומדים בצורה עצמאית או עם קורס מקוון כלשהו – גם כאן, אני ממליץ לרכז את הצפייה בשיעורים לימים בהם זמן הלימוד הוא ארוך יותר. התמהיל הנכון בעיני הוא למידה של חומר חדש בבוקר , ותרגול חומרים לאחר מכן. הייתי ממליץ לא להעמיס בחומר חדש , אלא לעבוד לפי התוכנית המוצעת, ובכל מקרה להשתדל לא לעבור את רף ה6 שעות כולל הפסקות. גם בימים האלו, אפשר להוסיף משבצת של לימוד מילים בבוקר.

סופ"ש – אז אמרתי שבתוכנית שאני מציע אפשר לא להשתגע בדרך, ובשביל זה חייבים לנוח. אתם עדיין לומדים לפסיכומטרי – אל תבנו על סופ"ש באילת. אבל ארוחת שישי עם המשפחה, בילוי בערב עם חברים, לקום בלי שעון בשבת בבוקר – אפשר וגם כדאי. תכניסו זמני למידה, לא לוותר על מילים (יש מלא כאלה וזמן מוגבל בכל יום שאפשר ללמוד אותן).

 

 

 

דוגמא ללו"ז שמשלב עבודה ולמידה , עם 3 משמרות בבקרים:

 

ראשון

שני

שלישי

רביעי

חמישי

שישי

שבת

בוקר

לימוד מילים

עבודה – 8:00-16:00

לימוד מילים

לימוד חומר חדש/זמן קורס

 

לימוד מילים

עבודה – 8:00-16:00

לימוד מילים

לימוד חומר חדש

 

לימוד מילים

עבודה – 8:00-16:00

לימוד מילים

לימוד חומר חדש

 

בוקר חופשי

צהרים

עבודה – 8:00-16:00

 

הפסקת צהריים – ניקוי ראש

תרגול + חזרה על החומר

עבודה – 8:00-16:00

הפסקת צהריים – ניקוי ראש

תרגול + חזרה על החומר

עבודה – 8:00-16:00

 

חזרה על חומר , השלמת פערים שנוצרו במהלך השבוע

ערב

פתרון תרגילים + מעבר על מילים שנלמדו בבוקר

לימוד מילים /המשך תרגול

 

לימוד מילים /המשך תרגול

פתרון תרגילים + מעבר על מילים שנלמדו בבוקר

ערב חופשי

לימוד מילים

 

לסיכום, לשלב עבודה ופסיכומטרי זו לא משימה פשוטה, ולא דבר שמתאים לכל אחד/ת. אבל אם זה מתאים לכם – אל תפחדו לעשות את זה.