מה הקשר בין הכנה לראיונות עבודה ועמידה מול קהל והצגת מצגות?

מסתבר שמדובר באותו סוג של skill, אותו כישור חיים שיש כאלו שנולדים איתו, ויש כאלה שצריכים לעבוד כדי להשיגו. בשני המקרים צריך להפגין ביטחון עצמי, ידע בחומר, לעמוד מול קהל, לעשות את השיחה ליותר אינטראקטיבית וכמה שיותר מצחיקה, כדי שיזכרו אתכם ואת מה שאתם אומרים. 

קבעו לכם פגישה לראיון עבודה? עבודה טובה שממש הייתם רוצים להתקבל אליה? אז דבר ראשון צריך לזכור שיש עוד הרבה אנשים טובים וחכמים שגם להם נקבעה פגישה כזאת, ולכן כדי "לנצח" אותם ולהצליח בראיון צריך להתכונן בהתאם. חשוב להתכונן היטב על מנת ליצור התאמה לתפקיד וכדי להתבלט על פני מועמדים אחרים. אתם רוצים שייזכרו אתכם מתוך כל עשרות המועמדים שמגיעים לראיונות האלו. אתם רוצים להיות בעלי בטחון עצמי גדול יותר, לשדר נינוחות ולא עצבנות, ושתוכלו לדבר בקלות ולהעביר את המסר טוב יותר.

אז אם גם אתם אומרים לעצמכם: "יש לי ראיון עבודה ואני לא יודע מה לעשות. אני מת מפחד...." או "עשיתי הסבה מקצועית ואני לא יודע איך להציג את הניסיון הקודם שלי כבעל ערך לתפקיד החדש", או "עברתי את גיל 40 ומחפש עבודה. איך אני מציג את היתרונות שלי מבלי שהגיל שלי ייתפס כבעייתי?" אם גם אתם אומרים לעצמכם את זה, חשוב שתבינו שיש מה לעשות בנדון. אפשר לקבל עזרה. אפשר להשתפר, ואפשר להצליח בראיונות עבודה מבוקשים.

מנסיוני הרב מסתבר שאותם אנשים שמפחדים מראיונות עבודה ומפחדים שלא יוכלו להביע את עצמם היטב, הם גם אותם אנשים שקשה להם להציג מצגות מול קהל או אפילו לשבת עם הקולגות שלהם בישיבה מבלי להזיע בידיים ולהתרגש (במיוחד כשמדובר בשיחה באנגלית שאינה שפת אימם). יש אנשים שזה בא להם בקלות ויש אנשים שצריכים לעבוד על זה ולהתאמן מכיון כמו כל דבר בחיים גם זה סוג של skill, כישור חיים, תכונה נרכשת או מולדת שבאמת חשוב שיהיה לכם אותה.

ודוגמאות יש לי למכביר.

בחורה מחוננת כבת 25 הגיעה אלי להכנה לראיון עבודה במייקרוסופט (באנגלית) במשרת סטודנט. הבחורה היתה ביישנית מאוד ולא ידעה "להשוויץ" בהישגיה בתיכון, בצבא ובעבודתה לאחר הצבא. איתי היא למדה לדבר על הישגיה (מבלי להרגיש רע בכך), לדבר בקול רם, לשנות את שפת הגוף שלה ליותר נינוח, וגם לשפר את הדקדוק שלה באנגלית ("על הדרך"). היא כמובן הצליחה להשיג את משרת הסטודנט הזו.

או הבחור בן 33 שעובד בחברה ממשלתית גדולה ורצה לשפר את סיכויו להצליח לקבל משרה דומה בחברת היי-טק. איתו התאמנו בעברית ובאנגלית (מכיון שבהיי-טק הראיונות הם בשתי השפות) על הסבר מעניין של קורות החיים שלו, להיות יותר מצחיק ומשעשע בראיון (בעיקר לצחוק על עצמו קצת), לענות בצורה אמינה על שאלות מעצבנות כגון: "מה החוזקות והחולשות שלך...?" וכו'. סימולציות הראיונות שערכנו היו מאוד מוצלחות, משעשעות וכיפיות לשנינו. הם הכינו אותו בצורה מצוינת לראיון הנ"ל ולראיונות אחרים, אם יהיה בהם צורך.

ודוגמא נוספת וקצת מפתיעה, היא עבודתי עם בחורה בת 19, שהגיעה אלי בגלל שהיא היתה מועמדת לקורס קצינות, וידעה שתצטרך להציג שם מצגות בפני החניכים האחרים בקורס. היא פנתה אלי מכיון שלא היו לה את הכישורים לעמוד מול קהל, להכין הרצאה, ולהעביר אותה באופן מעניין ואינטראקטיבי. תוך מספר פגישות קצר, הצלחתי להעביר לה את כל "השיטה", התאמנו, עשינו סימולציות שונות ("קשה באימונים – קל בקרב" זה המוטו שלי...). לאחר מספר שבועות בקורס היא כתבה לי שהיא הצליחה להעביר הרצאה בהצלחה רבה וקיבלה משוב מעולה!!! היה שווה!!!

וכאלו דוגמאות באמת שיש לי בלי סוף. לכן, אני תמיד אומרת, מי שמקבל ראיון עבודה למשרה שהוא באמת מעוניין בה, חשוב שיתאמן היטב לפני כן. ואם הראיון יכול להיות באנגלית, אז חשוב לשפר את האנגלית השוטפת עוד הרבה לפני הראיון. זה רק יכול לעזור.