למה כדאי לנו לתחקר במהלך הלמידה לפסיכומטרי ?

 מה זה אומר לתחקר למידה למבחן הפסיכומטרי, איך ניגשים לתהליך התחקור ולמה בכלל כדאי לנו להשקיע זמן (יקר) בלתחקר? תשובות לכל השאלות האלה וגם הסבר למה זה יכול להיות הדבר שיקפיץ לכם את הציון בפסיכומטרי לכמה נקודות מעל הציון שאתם מכוונים אליו - במאמר הזה. כאשר אנחנו מדברים על תחקור במהלך הלמידה לפסיכומטרי, אנחנו רוצים קודם כל להבין כמה מושגים בסיסיים שיעזרו לנו להבין על מה מדובר.

מה זה בכלל תחקור

נתחיל עם הסבר - הכוונה שלנו כאשר אנחנו אומרים תחקור, מלשון חקירה - לברר מה עשינו (טוב או רע) במהלך הלמידה, פתירת התרגילים, הפרקים והסימולציות. 

המושג השני שחשוב שנבין הוא הפקת לקחים - הכוונה כאן היא להגעה למסקנות ברורות , שיוכלו לעזור לנו כאשר ניפגש עם המבחן הפסיכומטרי (המבחן האמיתי, או התרגול הבא שנעשה לקראתו) .

אולי לחלקנו המושגים מוכרים מהשירות הצבאי - אבל אני מבטיח לכם שהשימוש בהם כאן הוא שונה לגמרי. אנחנו רוצים לעשות את התהליך הזה ולהשקיע בו זמן  - כי זה מה שיאפשר לנו למצוא את הטעויות שלנו, לדעת באיזה נושאים אנחנו יותר חלשים מאחרים (ולא רק כי אנחנו "חושבים" שהפרק המילולי/כמותי/אנגלית הוא הכי קשה לנו) איזה טעויות אנחנו עושים שוב ושוב, והכי חשוב מכולם - איך בפעם הבאה שניפגש עם שאלה או פרק פסיכומטרי ניגש אליהם בצורה טובה יותר, ונצליח לענות על מספר גדול יותר של שאלות.

חשוב לומר שזה לא קסם - לא נוכל להגיע רק באמצעות תחקור ל700 בפסיכומטרי . אבל זה כלי מאוד חזק, במיוחד בתקופת הזמן האחרונה בלמידה לקראת הפסיכומטרי, "המרתון" כמו שהיא נקראת במקומות רבים . בתקופת זמן הזו אנחנו פותרים כמות עצומה של תרגילים, ולמרות שיש לכך ערך משמעותי בלפגוש סוגי שאלות ולהצליח להתמודד איתם - אם רק נתמודד ולא נלמד, לא הפקנו מזה את המיטב .

איך עושים תחקור במהלך הלמידה לפסיכומטרי

פתירת שאלות

אז איך עושים את זה בדיוק? קודם כל , צריך לפתור שאלות .  זה נכון גם אם פותרים סתם תרגילים וגם אם פותרים פרק/סימולציה מלאה . כדי שנוכל לתחקר משהו אנחנו צריכים שהוא יהיה. לא מספיק לפתור 4-5 שאלות - כנראה שיהיה פחות מה להפיק מדבר כזה.

בדיקה עצמית

 דבר שני , נבדוק את התשובות אל מול התשובות שקיימות לנו - ונסמן במה טעינו ובמה צדקנו . מה שניחשנו נכון לא נחשב !! אנחנו רוצים עדיין להבין למה לא הצלחנו או מה יכולנו לעשות כדי כן להצליח לפתור את השאלה .

פתירת שאלות בהן טעינו בשלב הראשון

השלב שלישי הוא לא חובה במידה ואין לנו זמן, אבל בהחלט רצוי - לנסות לפתור בשקט ורוגע (ולא בלחץ של המבחן) את השאלות שלא הצלחנו.

השוואה מול תשובות של אחרים

שלב רביעי - את השאלות שלא הצלחנו, נבדוק מול תשובות מלאות או ניעזר בחברים/מורים .  על השלב הזה לא הייתי מוותר - כי הוא חושף אותנו לאיך כותב השאלה/ מורה חושב וניגש לתרגיל כזה.

למידה מטעויות 

השלב החמישי והכי חשוב - נעבור על כל השאלות שלא הצלחנו , וננסה אחת אחת להבין למה לא הצלחנו, איך פתרו בפתרון המלא ומה אנחנו עשינו, איזה פעולה ( כתיבת תקציר למשפט , שימוש בחוקי חזקות , או כל דבר אחר ) יכולנו לעשות כדי להגיע לפתרון הנכון .

מכל שאלה ננסה להפיק תובנה - גם אם זאת טעות חוזרת ומעצבנת - נוכל ללמוד מכך .

טיפים להתנהלות במהלך הלמידה לפסיכומטרי

אני ממליץ לנהל מחברת קטנה - ובכל דף לרשום את כל הדברים בתהליך. איזה שאלות לא הצלחנו, כמה שאלות הצלחנו מתוך כלל השאלות , באיזה נושאים טעינו, לפרט בנוגע לכל שאלה מה יכולנו לעשות אחרת, ומה עלינו לעשות בהמשך.

למרות שתחקור הוא בדרך כלל של דברים שליליים - אני ממליץ לנסות בכל תהליך כזה למצוא לפחות שאלה אחת שהייתם מעולים בה . וגם שם לבצע את התהליך המלא - להבין מה עשינו טוב ואיך אנחנו ממשיכים לעשות את זה טוב גם בפעמים הבאות .

שלבי התחקיר בקצרה

  1. פתירת שאלות/פרק/סימולציה
  2. סימון תשובות נכונות / לא נכונות
  3. פתירת שאלות שלא הצלחנו ללא לחץ זמן
  4. מעבר על תשובות מלאות לשאלות שלא הצלחנו
  5. התמקדות בשאלה, שאלה - במטרה להפיק ממה לקח/מסקנה/תובנה שתעזור לנו בפעם הבאה
  6. רישום המסקנות והלקחים במחברת התחקור