כל אחד חולם לשיר - עדי צ'זרה
אז מהי בכלל מוזיקליות?
מהי מוזיקליות ומיהו בכלל אדם שנחשב כמוזיקלי?
באחת התוכניות של כוכב נולד צביקה הדר, למיטב זכרוני, שאל את מתי כספי שנחשב בעיני כמוזיקאי גדול, האם כל אחד מוזיקלי ?
מתי כספי ענה שמוזיקליות זה משהו שנולדים איתו: או שאתה נולד מוזיקלי או שאתה לא נולד כזה אני חושב בשונה ממתי כספי שנולדים עם דרגות מוזיקליות שונות, כלומר יש אנשים שנולדים יותר ויש אנשים פחות אך אצל כולם יש מידה מסוימת שניתן לגלות אותה ולעבוד עליה. היום באולפני ההקלטות יש אמצעים רבים כדי לשפר את המוזיקליות, היום זה כבר כמה שנים טובות יש תוכנה שמתקנת זיופים על פי סולם, מה שאומר שגם אם אני אזייף באולפן ההקלטות או לא אהיה מדויק ב 100 אחוז עדיין ניתן יהיה לתקן את הזיופים שלי על ידי התוכנה ולהישמע מצוין.
אני מוכרח להוסיף שבמסגרת היותי מורה לפיתוח קול אחד השיאים מבחינתי היה כאשר ילדה בת 10 באה ללמוד אצלי פיתוח קול שאלתי אותה בשיעור הראשון למה היא בכלל רוצה ללמוד פיתוח קול, והיא ענתה שהיא רוצה להיות מפורסמת
וכך הבנתי שאולי בעצם ישנו איזשהו קישור בין הרצון להיות זמר לבין הרצון להתפרסם, ואצל אותה ילדה חמודה הקישור בין השניים היה מובן מאליו וההנחה הייתה-אם אני זמרת משמע אהיה מפורסמת. מעניין...
היום כבר אפשר להתנסות בפרויקטים מוזיקליים לפני שחושבים על פרסום המוני, כמו לשיר בבר מצווה או בחתונה ואכן מגיעים אלי גם כאלה שרצונם להגשים את חלום השירה הוא במסגרת מסוימת, למטרה מסוימת מוגדרת מראש, להגשים חלום שלא הספיקו להגשים או להתנסות בחלק מהחלום במסגרת אירוע משפחתי או "מקום בטוח" עם אנשים מוכרים ואהובים, גם זאת דרך מצוינת לחוות את עולם הבמה בכלל ועולם השירה בפרט.
אז מהי בכלל מוזיקליות?
ע"פ ויקיפדיה:
מוזיקה היא אמנות סידור הצליל בזמן. מרכיביה העיקריים הם גובה צליל (האחראי על מלודיה והרמוניה), קצב (מפעם, משקל וארטיקולציה), דינמיקה, גוון ומרקם.
המילה "מוזיקה" נובעת מהמילה היוונית μουσική ("מוסיקי"), "(האמנות) של המוזות". "מוזה" משמשת כמילה כמעט נרדפת למילה "השראה", במיוחד בחיבור יצירות.
נשמע קצת מסובך, אז בואו ננסה לפרק לכמה מרכיבים עיקריים:
מוזיקליות קשורה בכמה אלמנטים:
1. גובה הצליל
2. מלודיה
3. הרמוניה
4. קצב
5. דינמיקה
אנסה לפשט את זה עוד יותר..
גובה הצליל משמע גבוה או נמוך- האם אני שומע את גובה הצליל? האם אני יכול לחקות את אותו גובה בדיוק? האם כשאני שומע את השינוי בגבהים אני מסוגל לחקות אותם ולהישמע כמו השינוי או שאני מזייף?
אני אשווה את זה לשתי צורות זהות- ניקח עיגול לדוגמה סתם כי נוח לי... האם ה"עיגול" שאני מייצר בקול שלי הוא אותו "עיגול" שהזמר/ת שרים בשיר? אם ה"עיגול" זהה אז אני שומע ממש טוב אבל אם לא... אני לא מדוייק מוזיקלית
מלודיה הקו של המנגינה הרצף שיוצר את המנגינה שהזמר/ת שר/ה
הרמוניה הליווי, מה שמלווה את המנגינה, בדרך כלל את ההרמוניה יוצרים כמה צלילים, כלומר הליווי יהיה "עשיר" יותר מבחינת צלילים ומורכב יותר מאשר המלודיה.
קצב אלמנט מוזיקלי נוסף וחשוב. יש אנשים ידועים וזמרים דגולים שלא היו בעלי חוש קצב מפותח במיוחד. שמעתי על זמרת מאוד מפורסמת שכבר הלכה לעולמה, שהייתה אמנם זמרת אדירה אבל לא בעלת חוש קצב. מה שאילץ את הנגן המלווה או את התזמורת לרדוף אחריה(מה שלא נהוג בדרך כלל)
דינמיקה חזק/חלש עוצמתי/רך
כמה אני שולט כזמר/ת ביכולות הדינמיקה שלי? האם הן בשליטה או שאני שר כל הזמן בצורה מסוימת באותו ווליום לדוגמה.
לסיכום: עולם השירה והמוזיקה הוא עולם נפלא ומסקרן, מלא גילויים על העצמי והיכולות של כל מי שמתנסה בו.
ואני אחרי יותר מ-30 שנה על הבמה ועשרות שנים כמורה לפיתוח קול, עדיין סקרן ועדיין שבוי בקסמו של עולם המוזיקה!
כל הזכויות שמורות לעדי צ'זרה ישועה ©