כיצד לתרגל קריאה לכיתה א
אחת המיומנויות החשובות ביותר הנרכשות בכיתה א' היא, כמובן, הקריאה. קריאה לכיתה א עשויה להוות אתגר לילדים מסוימים ולבוא בקלות ובפשטות לילדים אחרים. זהו תהליך לא פשוט, אך משמעותי, ולכל ילד יש את הקצב שלו כשזה נוגע לרכישת הקריאה. כמובן שככל שהילד ירכוש את הבסיס בשלב מוקדם יותר בחייו (לפני כיתה א), כך יהיה לו קל יותר לרכוש את המיומנות - ולכן רצוי להתחיל להכשיר את הילד לקריאה בשלב מוקדם ככל האפשר.
רוצים להכין את ילדכם לקראת כיתה א עם מורה מנוסה?
כנסו לקישור הבא: בקישור מוצגת רשימה מסודרת של מורים להכנה לכיתה א' לקריאה וכתיבה עם פרופיל מפורט הכולל ניסיון, תגובות והשוואת מחירים.
לימוד קריאה לכיתה א
לפני שאתם פונים ללמד את הילד לקרוא, חשוב שתבינו כי לא מספיק להראות לילד את האותיות ואת הניקוד. יש להבין את התהליך ההתפתחותי שהילד עובר, שמקורו בזיהוי נכון של צלילים. לכן, ישנן שתי שיטות עיקריות ללימוד קריאה: שיטה מלמעלה למטה, ושיטה מלמטה למעלה. הראשונה מתעסקת בזיכרון - הילד לומד לזהות כיצד נראית המילה, בצורה "צילומית", ויכול לזהותה בכל פעם שהיא עומדת בפניו, אך אינו יודע לפרק אותה לחלקים. השנייה מתמקדת בפירוק המילה לצלילים והרכבתה מחדש. שיטה שלישית משלבת את שתיהן.
שיטות לתרגול ושיפור קריאה
ניתן להכשיר ילד לקריאה באמצעות שיטות שונות לשיפור קריאה, שמשלבות משחקים מהנים או ספרי קריאה צבעוניים. הדרכים הבאות הן דוגמה קטנה כיצד לעשות זאת:
הכל עניין של הרגל - אחת הדרכים לעודד קריאה היא באמצעות שילובה בשגרת היום של הילד. זה אומר שבכל יום, בשעה קבועה, שבו עם הילד ל"שיעור קריאה". שיעור קריאה לא חייב להישמע מאיים - הוא יכול להיות סתם קריאת ספר יחד ומעקב על המילים והעיצורים. נסו להתחיל עם ספרים בשפה פשוטה, עם כתב גדול וצבעוני.
מוטיבציה - כדי שילד ילמד לקרוא הוא צריך לרצות את זה. אסור להפוך את חווית הקריאה לדבר מאיים; תנו לילד את האופציה לבחור ספר בנושא שהוא מתעניין בו, קחו אותו אתכם לחנות הספרים או לספרייה או רכשו משחקי קופסה יעודיים. כל אלו יהפכו את התהליך לכזה שהילד ירצה לקחת בו חלק, ואפילו יבקש מכם ללמד אותו לקרוא.
משחקי מילים - ניתן לשחק עם הילד משחקי מילים שיעזרו לו לקבל מודעות והבנה לדרך בה המילה בנויה ונשמעת. כך, לדוגמה, אפשר להגיד מילים שונות ולבקש מהילד לחזור על הצליל הראשון במילה. משחק נוסף נעוץ בהבנה של הצליל האחרון במילה - ניתן לשאול את הילד "מה מתחרז עם המילה X?" משחקים מסוג זה יעזרו לילד לחדד את ההבנה בנוגע לצלילים ומקומן במילה.
ספרי קריאה מומלצים לכיתה א
אופציה נוספת היא בעזרת ספרי קריאה שמטרתם להכין את ילדיכם לכיתה א', ועל הדרך להכינם לקריאה. בשוק ניתן למצוא ספרים שונים שזו בדיוק המטרה שלהם. הספרים הבאים הם טעימה טובה ממה שתוכלו למצוא בחנויות הספרים:
"אני קורא - 20 ספרונים לראשית קריאה" - עשרים הספרונים של גלית חזק מיועדים בדיוק לראשית תהליך הקריאה, ומחולקים לפי סדר התנועות במילה. כל ספרון זוכה לדמות משלו, שנקראת על שם תנועה. הספרונים יעזרו לילד להבין את התנועות, את הצלילים ואת האותיות, וכן מלווים באתר אינטרנט המכיל דפי עבודה ומערכי שיעור.
"שלום כיתה א' - מדריך חוויתי לכניסה בטוחה לבית הספר": כשמו כן הוא, הספר הזה נותן לילדיכם מדריך שיפיג את כל החששות שלהם, כמו מה עושים בבית הספר, מה זו כיתה, ומה הולכים ללמוד. כל השאלות האלו נענות בצורה חוויתית, קלילה ומצחיקה, אך כמובן גם אינפורמטיבית ומועילה.
"אור ומור עולים לכיתה א'" - ספר נוסף, הפעם של גלילה רון פדר, עוסק בשני אחים תאומים - בן ובת - שעולים לכיתה א'. לכל אחד מהם יש ציפיות אחרות וחששות שונים, והספר מראה איך כל אחד מהם מתמודד עם הימים הראשונים בכיתה א'. בעזרת הספר תוכלו להרגיע את ילדיכם לקראת המעבר, וכמובן לתרגל איתו קריאה ולשים דגש על המילים השונות בספר.