טכניקות בפסנתר- איך יושבים מול הפסנתר? איך מניחים את הידיים והאצבעות בצורה נכונה?

כשאנחנו מדברים על טכניקה נכונה בפסנתר, אנחנו חייבים להתייחס לטכניקות בסיסיות של איך יושבים מול הפסנתר ואיך נניח את היד שלנו כשננגן. טכניקות אלו ישפיעו על הנגינה שלנו, זאת אומרת, תנוחת ישבה נכונה ומנח ידיים נכון יאפשרו לנו להפיק מוזיקה דרך האצבעות בצורה יותר מדוייקת וטובה. אם טכניקות אלו לא מבוצעות נכונה, הנגינה שלו תהיה יותר קשה, מעייפת וזה יכול להעמיס על הגוף עומס שהוא מיותר. מאמר זה מספק טכניקות שחשוב לפתח מההתחלה, החל מסביבת הנגינה שלנו ועד החיבור בין האצבעות למקשים. 

נתחיל מישיבה נכונה מול הפסנתר-


בין אם מדובר בפסנתר אקוסטי/חשמלי, אורגנית, לא משנה איזו מקלדת יש לנו, אנחנו צריכים להתיישב מול דו האמצעי, מול מרכז המקלדת. האפשרות הטובה ביותר היא לשבת על כסא/שרפרף שמיועד לפסנתר, כזה שניתן לכוונן את הגובה שלו ושמיועד לנגינה בפסנתר.
אם אין לכם כזה כרגע, אפשר לשבת על כסא, בתנאי שהוא נוח, יציב ובגובה הנכון עבורכם. אנחנו נמקם את הכסא במרחק כזה שנוכל להגיע לכל המקשים בצורה נוחה, לא נשב קרוב מידי, נזיז את יד ימין למעלה ממרכז המקלדת ואת יד שמאל למטה ממרכז המקלדת ונבדוק כי אנחנו מצליחים להגיע יחסית בקלות לצלילים הרחוקים יותר. שימו לב כי לא נשב על כל הכסא, אלא על החצי הקדמי שלו ונשמור על גב זקוף. 

שימו לב שהזרועות שלנו צריכות להיות ממוקמות מעל הקלידים, כך שנוצרת זווית של 90-100 מעלות במרפקים. הידיים שלנו אמורות להיות גבוהות מהקלידים, אל תתנו לפרקי הידיים שלכם "להתעקם" ולהיות נמוכים מהקלידים.

את כפות הרגליים הניחו שטוחות על הקרקע, מתחת לברכיים, לא מתחת לספסל או לצדדים, גם כאן נשמור על זווית של 90-100 מעלות בברכיים. אם אתם לא מגיעים לקרקע, אפשר להוסיף שרפרף. כשתנגנו עם פדאל, יהיה חשוב להזיז את כף הרגל בחופשיות, כך שהנגינה בפדאל תזרום בקלות. עכשיו הגוף שלנו נמצא כל כולו במנח הנכון. שימו לב לא להרים את הכתפיים או את הראש. הגוף שלנו צריך להיות רפוי ומשוחרר כדי שנוכל לנגן ללא מאמץ. 

כעת נעבור למנח הידיים שלנו והאצבעות

האצבעות שלנו צריכות להיות לא על קצה המקלדת, אלא באזור איפה שהקלידים השחורים מתחילים. אנחנו רוצים שהידיים שלנו יראו רכות ומעוגלות בזמן שאנחנו מנגנים. נסו לכווץ את כף היד שלכם לאגרוף הדוק מאד ולאחר מכן לשחרר את היד לאט, איך שכף היד תראה במצב שחרור האגרוף זה המנח הנכון שלה על מקשי הפסנתר. הזרת שלנו היא האצבע הקטנה והחלשה ביותר, יש לעיתים נטייה להשאיר אותה שטוחה, אבל שימו לב שעליה להיות מעוגלת כמו שאר האצבעות. האגודל שלנו הוא היוצא דופן, את האגודל נחזיק כמעט ישר לחלוטין, אך לא בצורה נוקשה, אלא באופן טבעי ללא מאמץ. 

שמרו על ידיים רכות ולא נוקשות! לעיתים נדמה לנו שאם ננגן בידיים רכות, לא נקבל צליל מלא בפסנתר, אך ההפך הוא הנכון! ככל שהידיים שלנו יהיו רכות ונינוחות, כך נוכל להפיק צליל מלא וברור.

זכרו שהצליל שאנו מפיקים לא מתחיל באצבעות שלנו, אלא מהאנרגיה שזורמת מהזרועות שלנו החל מהכתפיים ועד קצה האצבעות. הרעיון הוא לשמור על כתפיים נינוחות, ידיים שזזות בקלות אך משתמשות במשקל של הזרועות עד לקצה האצבעות ומפיקות כך צלילים בעוצמה הרצויה.

 


לסיכום - הכי חשוב זה הנוחות שלכם! 

נסו בהתחלה לצלם את עצמכם מנגנים מהצד, כך שתוכלו לבדוק את המנח של גופכם מול הפסנתר.

זכרו כי יציבה נכונה צריכה להרגיש נוחה, ונגינה על פסנתר צריכה להיות נוחה ומהנה! בהצלחה :)