חוק הפילוג המורחב עוזר לנו לפתור תרגילים בהם יש ביטוי בסוגריים כפול ביטוי בסוגריים.
למשל:
\((a+1)*(b+2)\)
בשביל לפתור תרגילים מסוג זה, יש לפתור את השלבים הבאים:
\(ab*2a*b*2\)
נזכיר את חוק הפילוג שאנחנו כבר מכירים שבעזרתו למדנו לפתוח סוגריים. נביט בתרגיל לדוגמא:
\(a*(b+c) = ab + ac\)
בעצם הכפלנו את A בכל אחד מן הגורמים בתוך הסוגרים, לפי הסדר.
כעת נלמד להשתמש בחוק הפילוג המורחב, שיעזור לנו לפתור תרגילים בהם יש ביטוי בסוגריים כפול ביטוי בסוגריים.
לדוגמא:
\((a+b)*(c+d) = ac + ad + bc + bd\)
שלב ראשון: נכפול את a בכל אחד מהגורמים בסוגריים השניים.
שלב שני: נכפול את 2 בכל אחד מהגורמים בסוגריים השניים.
שלב שלוש: נסדר ונכנס איברים דומים במידה ויש כאלו:
לעתים יש מינוס באחד הביטויים. אנחנו צריכים לפעול באותה השיטה, ולשים לב לסימן של כל גורם!
נביט בתרגיל:
שלב ראשון: נכפול את a בכל אחד מהגורמים בסוגריים השניים.
שלב שני: נכפול את 5 בכל אחד מהגורמים בסוגריים השניים.
שימו לב לסימן של כל אחד מן הגורמים! למשל נשים לב כי \(-5\) כפול \(-3\) זה \(+15\).
במקרה זה, אין איברים שנרצה לכנס.
חשבו את ערכו של X:
\((X+2)^2=(X + 5) * (X - 2)\)
נשים לב לצד שמאל של המשוואה:
\((X+2)^2=(X + 2)*(X + 2)\)
כעת נוכל להשתמש בחוק הפילוג המורחב עבור כל אחד מצידי המשוואה. כעת המשוואה שלנו נראית כך:
\( (X + 2)*(X + 2) = (X + 5)*(X - 2) \)
לאחר חוק הפילוג:
\(X^2 + 2X + 2X + 4 = X^2 – 2X + 5X – 10\)
נצמצם, נכנס איברים דומים ונסדר את המשוואה, ונקבל:
\(X = - 14 \)
דוגמה לתרגיל בחוק הפילוג המורחב
\((5+8)*(7+2)\)
נשתמש בחוק הפילוג המורחב כדי לפשט את התרגיל.
נכפיל כל אחד מהאיברים בסוגריים הראשונים, בכל אחד מהאיברים בסוגריים השניים, לכן:
\( (5+8)*(7+2) = \)
\(5*7+5*2+8*7+8*2 = \)
\(35+10+56+16 =\)
\(117\)
\((x-4) * (x-2) = x^2 - 2x - 4x + 8 = x^2 - 6x + 8\)
\((x+3) * (x+6) = x^2 + 6x + 3x + 18 = x^2 + 9x + 18\)