השמנה בגיל ההתבגרות - גורמים וסקירה
גיל ההתבגרות הוא גיל חשוב ומשמעותי, מסיבות רבות: זהו הגיל שבו המתבגר דורש עצמאות ומתנתק מסמכות הוריו בהדרגה. זהו הגיל שבו יש דרישות גדולות ולחצים גדולים, מבחינה לימודית וחברתית ,וכן זהו גם גיל שבו חלים שינויים הורמונליים וגופניים משמעותיים. כל אלו משפיעים בדרך זו או אחרת גם על המשקל. במאמר זה ננסה ללמוד יותר על הגורמים המקושרים להשמנה ומשקל יתר.
מה הגורם להשמנה
המחקר על השמנה מתפתח בקצב משגשג ,אולם חוקרים שונים יטענו טענות שונות בדבר הגורם העיקרי שאשם בהשמנה, בין אם זו גנטיקה, סביבה, או התנהגות.
מבחינה פיזיקלית, בגופנו מתקיים מאזן אנרגיה, סוג של "חשבון בנק", הנמדד בקלוריות. אם המאזן מראה הכנסה גבוהה יותר מההוצאה, לאורך זמן, תתקיים השמנה בעקבות אגירה של אנרגיה ברקמות השומן, ולהיפך- הוצאה גדולה יותר מהכנסה תייצר דרישה של הגוף לאנרגיה, ואנרגיה זו תגיע ממאגרי השומן וכך תתרחש הרזיה, כפי שהודגם שוב ושוב במחקרים שונים.
גורמי השמנה בגיל ההתבגרות
גיל ההתבגרות הינו השלב בחייו של האדם ,המתרחש בין גילאי 9-25 בואכה גיל 30 ונהוג לחשוב כי גיל ההתבגרות הוא גיל חשוב ומשמעותי מסיבות רבות:
- זהו הגיל שבו המתבגר דורש עצמאות ומתנתק מסמכות הוריו.
- גיל שבו יש דרישות גדולות ולחצים גדולים, מבחינה לימודית וחברתית
- וכן זהו גם גיל שבו חלים שינויים הורמונליים וגופניים משמעותיים.
כל אלו משפיעים בדרך זו או אחרת גם על המשקל.
חטיפים ונשנושים
בגיל ההתבגרות הנער יוצא מתוך תחום ההשגחה של הוריו, ואם עד עכשיו הילד היה תלוי לעיתים בהוריו שיכינו לו אוכל או יתנו לו כסף כדי לקנות אוכל, הרי שעתה כנער הוא לרוב חופשי יותר לעשות את בחירותיו הרחק מעיניהם הפקוחות של הוריו ולכן בני נוער רבים נוהגים לבצע "זלילות" של חטיפים רבים כחלק מאותה תחושה נטולת רסן של בגרות ועצמאות.
תדירות ארוחות חטיפים שכאלה עלתה בשנים האחרונות וישנן הערכות שכרבע עד שליש מצריכת האנרגיה היומית במתבגרים בעולם המערבי נובעת ממקור זה. מדובר בחטיפי שקיות, גלידה, סוכריות, עוגות ועוגיות, פופקורן, ממתקים ומשקאות ממותקים. המאפיין העיקרי של מזונות אלו הוא היותם עתירי אנרגיה וטעם, עקב עושר בנתרן, שומנים ובסוכר.
ניתן להניח כי מזונות אלו תורמים לעלייה במשקל. אם כן , צמצום צריכת חטיפים ו"נשנושים" הינה המלצה חשובה למניעת השמנה ולטיפול בה, מכיוון שהם לא תורמים לתחושת שובע ועם זאת מכילים קלוריות רבות שתורמות למאזן אנרגטי עודף והשמנה.
אכילה מחוץ לבית
קל להבין מדוע בני נוער אוהבים לאכול מחוץ לבית. מדובר בחוויה חברתית בעיקרה, עם תחושת פורקן וחופש, גם אישי וגם תזונתי. אכילה מחוץ לבית, באופן תדיר וקבוע, קשורה עם השמנת יתר, ובמיוחד במתבגרים עקב תכולת המזון וכמות הפעמים שהדבר חוזר על עצמו במהלך השבוע. לרוב, מדובר בארוחה אשר מכילה כמות קלוריות חריגה וגבוהה. לפיכך, מומלץ לצמצם סגנון אכילה זה ככל האפשר.
בחלק ממדינות העולם בילוי במסעדות מזון מהיר הינו בילוי משפחתי לגיטימי ומקובל, ובכך תורם הרגל זה לחיזוק השייכות לאורח חיים שכזה והרגלי בילוי במקומות אלו, מעצבים במידת מה את אורחות חייו של הילד והנער המתבגר. מנגד, אכילת ארוחות משפחתיות ברוב ימות השבוע מציעה יתרונות משפחתיים-חברתיים, כוללת מגוון רחב יותר של מזונות והיא בריאה יותר מאשר ארוחות עצמיות של כל אחד מבני הבית. הדבר גם מאפשר הזדמנויות לילדים לטעום מזונות חדשים, ולפתח הרגלי אכילה טובים יותר, הכוללים חלבונים איכותיים, ירקות ופירות, שתיית מים, שומנים בריאים וצריכה נאותה יותר של סיבים תזונתיים-אשר תורמים לתחושת שובע ושמירה על בריאות מערכת העיכול.
החינוך לאכילה בריאה מגיע מהבית
העולה מהאמור, הרגלי התזונה ההתנהגות הבריאותית של המתבגר ובתוכם השכיחות הגבוהה של השמנת יתר בילדים ובמתבגרים היא דאגה של בריאות הציבור, בעיקר כשמסתכלים על הסיבוכים הקשורים במשקל יתר בהיבט בריאותי טהור ,כלכלי וכמו כן גם בהשלכות הנפשיות-חברתיות של השמנה. אני מאמין שלהורים יש תפקיד בלעדי ואחריות מקיפה לחינוך הילדים לבריאות בגיל צעיר,זהו תפקיד מכריע שמתאפשר רק להורים מתוקף הגישה שלהם לילדיהם.