איך ללמוד בזמן קורונה ולהצליח בבגרות
קודם כל, יש חיים אחרי הקורונה. ויש גם בגרות בסוף השנה.
לאלה מכם שנמצאים בכיתות הגבוהות, אני יכולה להגיד לכם רק דברי נחמה. הכל יהיה בסדר. כולנו בתוך זה. אתם הדור שיעבור את קורונה וישאיר אותה בעבר. אז זכיתם. לא כל אחד יכול לומר שהוא זכה לחיות דרך האפוקליפסה ונשאר בחיים. טוב, לפחות בזמן דמוי אפוקליפסה... אבל תהיו אופטימיים. אנחנו בשנות 2020. יש חיסונים בעולם ודבר אחד בטוח. טוב, כמעט בטוח... בסוף השנה תהיה בגרות במתמטיקה ובאנגלית.
אז הכל יהיה בסדר. יש לכם למה לצפות אפילו שזה זמן קשה ולכולנו קשה ובחוץ משתוללת מגפה (כן, הקורונה מוגדרת מגפה עולמית, במונח רפואי פנדמיה, משהו ממש ממש לא קול) אבל בבית יש חיבור לאינטרנט ונטפליקס וגם ספרים והרבה מה לעשות. אז בגלל שבבית בטוח ושקט (לא צריך לברוח לשום מקום , ברוך ה') אפשר להתחיל לשבת על הלימודים.
אם המצב כל כך לא ברור, למה בכלל להתאמץ ללמוד
כיוון שתהיה לכם בגרות בסוף השנה, אתם מבינים שאין ברירה וצריכים להשלים את החומר גם אם תצטרכו ללמוד לבד... מי שרוצה ללמוד באקדמיה יצטרך להגיע לרמת ידע מסויימת. מי שרוצה לסיים בי"ס וללמוד מקצוע ולהוציא תעודה תוך שנה, שנתיים כדאי לו לייעד לעצמו מסלול היקפי. לתכנן את העתיד שלו/שלה ולבחור מה הוא/היא לומדים עכשיו כדי שאחרי זה יהיה קל יותר. בגלל שכרגע אין לכם בית ספר כמו שהיה לפני שנה, שנתיים והלימודים בזום ומדי פעם, עתיד הלימודים שלכם נמצא בידיים שלכם בלבד.
ואם אין לי את היכולת או הרצון ללמוד בתקופה הזו?
מי שלא יכול או לא רוצה או חושב שהוא לא צריך ללמוד משהו, מן הסתם לא ילמד. כי מתי ומי יכריח אותו? ולמה שילמד?
אז אני פונה רק לאלה שיודעים שהם רוצים ללמוד. אלה שיודעים בדיוק מה הם רוצים ללמוד והם מוכנים להשקיע ולשבת בבית. וללמוד.
אגב, אמרתי ללמוד ולא לחרוש. אנחנו לא בשדה ולא בחריש ואף אחד לא יכריח אתכם לשנן תאריכים ושמות של קיסרי רומא. פאסה. אתם יכולים לכתוב בגוגל ותצא לכם רשימה מלאה של קיסרי רומא עם התאריכים, מתי ומי מלך, מתי נלחם ובמי וגם למה נלחם, אם זה מעניין אתכם. כל הידע שם: מתי רומא נוסדה, מתי הפכה מרפובליקה לאימפריה ואיך כבשה כמעט את כל העולם. הכל יכתב בדפי תולדות שליטי רומא ובGOOGLE תחת חיפוש בן 2 או 3 מילים.
לימוד עצמי בכוחות עצמכם
טוב, לחפש בגוגל אתם יודעים אבל אתן לכם עוד כמה טיפים. שיהיה יותר קל.
התחלת מחקר: חיפוש מורחב בגוגל
כותבים את המונח שאתם רוצים למצוא. כמה שפחות מילים, כמה שיותר מדויק. תכתבו בדיוק את המילים שאתם רוצים למצוא. אל תכתבו מילים מיותרות. רק מה שצריך. מנוסח באופן מדוייק. זה ירחיב את החיפוש. הכי טוב בתחילת התהליך לכתוב את השאלות שאתם שואלים את עצמיכם לפני העיון בגוגל. כשאתם מגיעים לתוצאות התשובות - תקראו את התשובות בריפרוף בדף ה1 ששם כל התשובות ותבחרו את התשובה שהכי מתאימה לכם. חשוב שהאתר יהיה אמין. ולא יכתבו שם מידע לא נכון, מוגזם או חסר או משהו שאינו עולה בקנה אחד עם המציאות. אתם תבחנו. עם החוש הבלשי המתפתח שלכם לגבי אתרי מידע טובים. אל תדאגו, במהלך הלימודים בבית ספר ואחרי זה באקדמיה החוש לזהות אתרים מהימנים ומאמרים טובים מתפתח באופן פלאי. אין חכם כבעל הניסיון. תבחרו תשובה מתאימה לשאלות שאתם שואלים את עצמיכם. מה שנראה לכם, בטח יהיה האתר הכי טוב. הכניסה שתניב הכי הרבה מידע רלוונטי. ואם לא, תצאו ותכנסו שוב לאתר מידעי אחר. יש לכם זמן, בנחת...תקראו... עניתם לעצמיכם על השאלות? תסכמו את התשובות במחברת אחרי השאלות. ככה תחסכו זמן.
סיכום החומר בצורה מסודרת
בצורה כזאת, בחיפוש פשוט בגוגל אתם יכולים להתחיל לבנות לכם נושא במחברת. תחזיקו מחברת נפרדת לכל נושא לימוד. היסטוריה לחוד, תנ"ך לבד. ספרות לחוד ומתמטיקה במחברת משבצות, חובה! (זה יחסוך לכם כאב ראש). מתמטיקה כדאי לקנות ספירלה גדולה עם 5 נושאים נפרדים וללמוד כל נושא לחוד, למשל: גרפים לחוד, בעיות מילוליות לחוד, לחוד, טריגונומטריה לחוד וכן הלאה. בכל נושא יהיה לכם סדר ואירגון שאתם אחראים עליו.
מה לגבי לימודי אנגלית
אנגלית כדאי ללמוד עם מורה. מורה פרטית. לתרגל דיבור עם חברים. לקרוא טקסטים. לשמוע סרטים וסירטונים באנגלית ללא תירגום. אבל סרטים עם תוכן, שיש שם באמת מילים. עם אוצר מילים נרחב, משפטים שלמים עם תחביר נכון. לא משנה לי אם תראו SCI-FI או דרמות אנגליות ע"פ הספרים של ג'יין אוסטין. העיקר שתהנו מהסרט. שהסרט יהיה משמעותי ובעל אוצר מילים מעשיר ועם תחביר אנגלי-אמריקאי נכון. 2 סרטים כאלה בשבוע ואחרי שנה אתם עולים על דרך המלך באנגלית. את כל הסדרות האחרות תיראו בזמנכם החופשי. את 2 סרטי האיכות באנגלית תראו בזמן המיועד ללימודים עצמאיים שלכם. כשהראש עוד מותאם ללמידה. בזמן שאתם קולטים מידע.
מה הזמן הכי טוב ללמידה
אגלה לכם סוד. כל אדם, גם בני נוער וגם מבוגרים, לכל אחד יש זמן ביממה שבו הראש שלו לומד הכי טוב. אם זה ביום או בלילה, אתם יודעים מתי אתם הכי מרוכזים. אם זה ב8 בערב (20:00 בצורה המדוייקת) או ב8:00 בבוקר, ב2 בלילה או במהלך היום בין 12-18 עם הפסקות בנות שעה. אתם יודעים מה הזמן שלכם, זה הזמן הכי טוב שלכם ללמידה. נצלו אותו ללמידה שהכי חשובה לכם באותו יום
צרו לעצמכם תוכנית לימודים ונהלו את עצמכם
בכלל, כדאי שתעשו לעצמכם תוכנית לימודים משלכם. תוכנית שאתם מתכננים לעצמיכם ללמידה. בגלל שאתם נמצאים עכשיו רוב הזמן בבית, בלי מורה שתהיה אחראית על הלימודים שלכם, אתם צריכים להגיד לעצמיכם איך ללמוד. תלמדו מתי שבא לכם, מה שבא לכם. זהו, אמרתי את זה! חילול הקודש? לא. אני רוצה שתהיו ריאלים. כשתלמדו ללמוד, אתם תלמדו לשים לעצמכם מטרות ארוכות טווח וקצרות טווח. כלומר, מטרה ארוכת טווח: איזה חומר ללמוד למבחן בעוד 3 חודשים - לבדוק מה החומר באינטרנט, אם זה בגרות. הכל כתוב.
אם זה חומר בבית ספר למבחן של המורה, היא תגיד לכם. אבל אתם צריכים לתכנן לימוד של נושאים קטנים. לחקור אותם כל יום ולא להשתעמם בדרך. האמת, שהלימודים יכולים להיות מה זה מעניינים. פשוט, צריך טיפה לצאת מהקופסא. בגלל האופי המוזר של הלימודים היום, אתם נשארים עם הרבה מאוד זמן ובעצם זה נותן לכם יתרון.
היפכו ללומדים עצמאיים
תלמדו את הנושא הלימודי, תחקרו אותו, תקראו את ספרי הלימוד, לבד. כן, זה הבסיס. אתם הופכים ללומדים עצמאיים. לוקחים את השליטה על הלימודים שלכם בידיים שלכם. הופכים ללומדים אוטודידקטיים. אוטו- עצמאי, דידקטי- מחנך. אתם הופכים למחנכים של עצמיכם. והמנוע לכל זה זה הישגיות. אתם רוצים להגיע לאנשהו, לדעת דברים, להיות מישהו בעולם הזה .הדלק להניע את כל זה, זה הסקרנות. תלמדו מתוך סקרנות. למדתם נושא. תנסו לגלות: מה מענין אתכם בנושא הזה במיוחד? מה המעבר? יותר ממה שצריך אבל בכל זאת מעניין אתכם לגלות זאת. תגלו את זה! תניעו את הסקרנות שלכם. ועוד דבר, לא ללמוד יותר מדי ביום אחד. תפסת מרובה, לא תפסת. לא ביום אחד רומא נבנתה... אבל כל יום קצת, ואתם מגדל של ידע, ידע שהוא שלכם. תעשו כל יום מה שצריך. קצת מכל דבר. יש הרבה מקצועות. תלמדו באופן רציף נושא אחד עד הסוף.
נהלו את הזמן שלכם וייעלו את הלמידה
התעייפתם? עברו לשיעור אחר. למשל, דוגמה של יום לימודים: ספרות, סיכום נושא. סיימתם, דייקתם, בדקתם שעניתם על כל הסעיפים. סיכמתם את הנושא במלואו, התעייפתם? תעברו למתמטיקה. תפתרו תרגילים בנושא 1, בנושא 2. סיימתם. התעייפתם? תעברו להיסטוריה, קחו לכם ספר העשרה רלוונטי לנושא ומעניין! תקראו... תהנו. תעשירו את עצמיכם. הקריאה חייבת להיות מעניינת. זה ספר העשרה שאתם בחרתם לקנות. תקנו לפי מה שמעניין אתכם וזהו. נגמר היום. תנוחו. סבבה, נכון? נראה ריאלי. רק ריאלי. לא יותר מדי, לא פחות מדי. ככה תגיעו למטרות שלכם.
ביום השני: קצת תנ"ך: בראשית פרק ב'. פסוקים כך וכך, מפרשים כך וכך, מאמר קצר על הנושא. להבין את הכל עד הסוף. לענות על השאלות של המורה וזהו. סיימתם. ניגש עכשיו לספרות. צריך לקרוא ספר X. קדימה. תתחילו. קראתם 40 עמודים. היה כיף, היה מעניין. יופי! וכרגע זהו, התעייפתם? נגמר. את השאר תקראו מחר ומחרתיים עד שתסיימו. לא בכוח. תאכלו משהו ותיגשו לפיזיקה וככה כל יום.
כל החוכמה היא לגוון, לעניין את עצמכם, להציב לעצמכם מטרות ברורות וריאליות ולעמוד בהן בכבוד.
יפה מאוד. טפחו לעצמכם על השכם. אתם לומדים עצמאיים! והתוצאות לא יאחרו לבוא. תראו אותן בציונים.