אז למה תנ"ך? ומה הקשר בין המיקום של תל אביב לפלישתים?

אז למה תנ"ך ולמה גיאוגרפיה? וליתר דיוק- איך אפשר ללמוד תנך כמו שצריך , להוציא ציון מעולה בבגרות,  וביחד עם זה להיות אלוף הגאוגרפיה? במאמר זה אסביר קצת על הקשר בין השניים. 

לפני כמה שנים לימדתי בכיתה את ספר יהושע, והתחלתי להסביר על רחב והמרגלים ומה הם עושים ביריחו ולמה הם מסתתרים אצל רחב וכו וכו'.. ואני קולט את החבר'ה נרדמים  ומתעפצים ( ודי ברור שהם גם לא יזכרו יותר מידי..). נדלקתי.  אז שלחתי אותם להכיר את הארץ, ברגליים. והדרכתי אותם באיך נראית הארץ ומה באמת קרה. ואז הם הבינו.

הם הבינו שסיפור המרגלים הוא סיפור גאוני בפשטותו. ושרחב, לא הייתה רק מישהי שגרה ליד חומת העיר, אלא הייתה מישהי עם הבנה מלחמתית יוצאת מגדר הרגיל. ואפילו הבינו בעיקר שאם ת'לא מבין ת'סיפור- אז לך, תשקיע ותבין ת'שטח. ואז תזכור.אבל באמת.

וככה זה בהסטוריה, ובגיאוגרפיה, בתנ"ך ובשל"ח, שלא לדבר על מקצועות נוספים ( מחשבת ישראל, משנה, הלכה, ספרות...) והיום, כשיש גוגל ארץ ומפות, זה פשוט הרבה יותר. כשיש תמונות ברשת של כמעט כל מקום מהעולם, זה קל, אבל נורא.

רוצים להבין טוב יותר תנ"ך? ואז גם להצליח בבגרות?

מוזמנים לפנות וכדי להבין את זה לרגע, נחזור לסיפור המרגלים.

יהושע שולח שני מרגלים לבדוק מה מצב הרוח ביריחו, לפני שעם ישראל נכנס לארץ. יהושע רוצה להריח קצת ת'מצב. המרגלים  שמגיעים מכיוון מזרח הירדן, חוצים אותו ומתגנבים מערבה לתוך יריחו. איכשהו נודע לאנשי יריחו שהגיעו מרגלים, כולם מחפשים אחריהם והופסלך- הם מתחבאים על הגג, אצל רחב שגרה בצמוד לחומת העיר. "ובחומה היא יושבת".

אמה מה, בעיקרון, אם מישהו היה רודף אחריי, הייתי נמלט הכי מהר שאפשר חזרה למקום הבטוח שלי ובמקרה של המרגלים- היו אמורים להמלט חזרה מזרחה, אל הירדן, לחצות אותו שוב ולרוץ למחנה של בני ישראל. אבל רחב אומרת להם עצה, פשוטה בגאוניותה- "ההרה נוסו פן יפגעו בכם הרודפים, ונחבאתם שמה שלושת ימים". תעשו הפוך.

אומרת להם רחב - במקום לברוח חזרה למקום הבטוח, תעשו הפוך, תרוצו להרים , לשדרת ההר, שנמצאת ממערב ליריחו ובצמוד אליה, תיכנסו פנימה לתוך ארץ ישראל. אף אחד לא ירדוף אחריכם אל תוך הארץ. ותחכו שם. שלושה ימים.

הרודפים שלכם ירוצו עד הירדן, יחפשו ולא ימצאו אתכם ויחזרו הבייתה. מבואסים. ואז, אחרי זה, אתם תלכו בנחת , תשובו מזרחה למחנה ישראל ותודיעו שהכל דבש, ושכולם מפחדים מבני ישראל. הארץ פתוחה לפניכם.

שטח, אסטרטגיה, סיפור תנכי, אדאולוגיה ואמונות. הכל תמונה אחת.

וזה נמצא אצל בני ישראל ואצל פלישתים, אצל שאול ואצל רות, אצל שמואל ואצל דוד המלך. בקיצר התנך כולו מלא בכל זה. וזה כל כך עוזר להבנה, קשה להסביר כמה. אם אתה רוצה להבין תנך, פנה לצורת השטח של הארץ, ואם אתה רוצה להבין גיאוגרפיה, ארץ ישראלית ועולמית, צא והסתובב. והיום, בעולם דיגיטלי, ההסתובבות הזאת נמצאת בקצות האצבעות..

בהצלחה רבה לכולם.

דוד