חרדה ממתמטיקה? 3 טיפים שיכולים לעזור
אם חוויתם חרדה בהקשר של לימודי מתמטיקה, אתם לא לבד. כמעט כל מי שאני מספרת לה שאני מתמקדת בחרדת מתמטיקה משיבה: "גם לי יש את זה." במאמר זה נסקור בקצרה מהי חרדה, ממה היא נובעת, ונציין כמה טיפים שיכולים לעזור להפחית ולהתמודד עם החרדה ביומיום.
מהי חרדה?
על פי הפסיכיאטר ח. מוניץ המצוטט בויקיפדיה: "חָרְדָה היא מצב פסיכולוגי ופיזיולוגי בו האדם חש פחד ואי שקט פיזי ונפשי, בשל מחשבה שמשהו רע עומד לקרות." חשוב לשים לב שהחרדה מתבטאת באופן נפשי וגם באופן פיזי. אולי שמעתם על מישהו שהגיע לבית החולים עם התקף לב ולמעשה גילה שהוא חווה התקף חרדה. זה קורה כי החרדה מתבטאת בגוף שלנו ויכולה לגרום לכל מיני תחושות של אי נוחות וכאב.
מדוע מתמטיקה גורמת לחרדה?
בהיבט הביולוגי, חרדה אמורה להגן עלינו במצבי סיכון. כשאנחנו חשים סכנה, המוח מקבל סימן שצריך להתחיל תגובת הילחם, ברח או קפא כדי לשרוד. בקיצור, מתחילים להפריש אדרנלין, החלק במוח האחראי על חשיבה פילוסופית ופתירת אינטגרלים משתתק לקצת, והמוח הקטן משתלט ומנתב את כל הכוחות שלנו להישרדות. זה הגיוני מאוד לפני שנים רבות כשהיינו צריכים לברוח מחיות טורפות ביער.
אבל במציאות, מבחן במתמטיקה לא מהווה סכנה מיידית לחיים שלנו (ביחס לחיה טורפת, למשל). אז למה המוח שלנו חושב שצריך לברוח או להילחם? את התשובה לשאלה זו אחקור לעומק בכתבה אחרת כי זה כבר נהיה ארוך מדי כאן ואתם מחכים כבר לטיפים של תכל'ס, מה עושים? בקצרה מאוד: מתמטיקה מהווה טריגר לחרדה עבור תלמידות ותלמידים רבים מכיוון שאנחנו מייחסים חשיבות רבה מאוד לרמת ההצלחה במתמטיקה. החברה שלנו מקיפה אותנו במסרים המקשרים את ההישגים שלנו במתמטיקה לרמת האינטליגנציה, למציאת עבודה טובה והצלחה כלכלית, ואף לערך שלנו כבני אדם. אבל הרעיונות האלה הן… איך נאמר את זה יפה? צואת פרים. :) שוב, ניכנס לזה לעומק בכתבה אחרת.
אז מה עושים?
אם הבעיה היא שהמוח חושב שאנחנו בסכנה, אז הפתרון כנראה יהיה איכשהו להעביר מסר למוח שאנחנו לא בסכנה. אז איך עושות את זה?
טיפים
טיפ #1: יש לנו אוויר!
הטיפ הראשון ניתן לשימוש גם במצב חירום וגם במצב של חרדה בקטנה. לביצוע, הנה ההוראות:
קודם כל להבין שמה שאני חווה עכשיו היא חרדה
- נשימה עמוקה איטית דרך האף
- להחזיק שנייה את האוויר
- נשיפה ארוכה ואיטית
- לחזור על צעדים 1-3 לפי הצורך, 3-6 פעמים.
המטרה: הרגעת המערכת העצבית על ידי סיפוק חמצן למוח
הרעיון מאחורי הטיפ: לתת סימן לגוף שלנו שאנחנו לא נמצאים בסכנה מיידית. אם החרדה גורמת לנו לתגובת להילחם או לברוח, אז אנחנו רוצים עכשיו לומר לחרדה, תודה רבה, אבל אין צורך, התרגיל הזה אינו מהווה איום על חיי. כיצד נאותת כך למוח? על ידי נשימה איטית שמוכיחה לנו שאין צורך להילחם או לברוח, ובכך מאפשרת לנו לחזור לפעול עם המוח החושב.
בקיצור, השיחה נראית ככה:
חרדה: סכנה! סכנה! סכנה! מצב חירום כולם להיערך ללחימה או בריחה! אין לנו אוויר! עוד שנייה מתים -!
אנחנו: הכל בסדר, יש לנו אוויר!
כדאי לדעת: זה לא בהכרח יעלים לגמרי את החרדה. ייתכן ולאחר ביצוע הנשימה נצטרך לקחת הפוגה עם הסחת דעת, לנוח, או לעשות פעילות גופנית (או לקחת כדור אם אנחנו לוקחים כדורים) כדי להירגע עד הסוף. הנשימות הן מעין קו התקפה ראשוני שמטרתו למתן את עוצמת החרדה ולהוריד אותה לווליום שאפשר להתמודד איתה.
טיפ #2: צ'קליסט גופני
הרעיון: לוודא שכל הצרכים שלנו מטופלים כדי שנוכל לרכז את כל המשאבים שלנו להתמודדות עם החרדה. לפעמים רמת החרדה יכולה לרדת רק מזה שאנחנו מתייחסים לדברים הקטנים. תחשבו שיש לנו 3-4 נורות אדומות במוח שצועקים עלינו, אז כנראה יעזור אם נוכל לכבות אחד או שניים.
לביצוע: קל, פשוט שואלים את עצמנו את השאלות הבאות:
- האם אני רעב.ה?
- האם אני צמא.ה?
- האם אני צריכ.ה לשירותים?
- האם קר/חם לי?
- האם אני עייפ.ה?
אם ענית "כן" לאחת מאלה, תטפלו בזה. רעבים? תאכלו משהו. עייפים? תלכו לנוח קצת, או שאולי עדיף ללכת לישון ולנסות שוב למחרת. הגוף שלנו צריך לקבל את היחס שמגיע לו כדי שהמוח שלנו יוכל לעבוד כמו שצריך. וצריך את המוח כדי לעשות מתמטיקה.
טיפ #3: לבקש עזרה
קשה יותר מכל תרגיל במתמטיקה שאי פעם תתקלו בו, ובכל זאת, התרגיל החשוב ביותר: לבקש עזרה. אפשר להיעזר בחברים, מורים, אנשים בסביבה שיודעים מתמטיקה, אבל אם החרדה מגיעה לרמה שהיא מפריעה לתרגול או פתרון בחינה - יש לפנות למומחה. טיפ מכל הלב - אל תחכו עם זה לרגע האחרון.
למי פונים?
- לרופא.ת משפחה
- למרפאת בריאות הנפש דרך קופת חולים
- לפסיכולוג.ית או פסיכיאטר.ית מוסמכים
טיפול בחרדה באופן כללי
יש מגוון שיטות לטיפול בחרדה, החל מתרגילי נשימה ועד תרופות שניתן לקחת. מעל לכל, מה שחשוב לדעת כשאנו חווים חרדה הוא מתי וכיצד לפנות למומחה ולקבל עזרה. מתי לפנות למומחה. התשובה היא שאם תסמיני החרדה מפריעה לתפקוד היומיומי הרגיל שלנו, צריך לפנות למומחה לקבלת טיפול מקצועי. אך מעבר לכך, אם אתם מרגישים שהחרדה שלכם מונעת מכם לעשות משהו, תמיד אפשר לפנות למומחה ולא צריך לחכות שהתסמינים יהיו חמורים ביותר. גם עם תסמינים קלים אפשר ורצוי לקבל עזרה.
לא להסס לבקש עזרה מבעלי מקצוע. אתם לא חייבים להתמודד עם זה לבד!
לסיכום
חרדה ממתמטיקה היא תופעה נפוצה, אז אם חוויתם אותה, דעו שאינכם לבד! תלמידים רבים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה הקשורה למתמטיקה. חרדה זו יכולה להקשות עלינו בלמידה ובבחינות. כדי להקל על החרדה, יש 3 דברים שכדאי לנסות: לנשום אוויר, לבדוק מה קורה בגוף שלנו, והכי חשוב - לפנות למומחה לקבלת עזרה. אפשר להוריד את רמת החרדה שלנו, ובכך לשפר את ההישגים ואת החוויה שלנו במתמטיקה.